JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det stora frågetecknet heter Microsoft

Programjätten Microsoft är inte med i standardiseringsarbetet för Internettelefoni. Och företaget blir svaret skyldigt när branschen ställer grundläggande tekniska frågor.

Microsoft är det viktigaste företag som inte deltar i ETSI:s standardisering av Internettelefoni. Den amerikanska programjätten har stor betydelse eftersom Microsoft sannolikt kommer att leverera programvara för Internettelefoni till så gott som alla världens PC.

Över 100 miljoner PC kommer sannolikt att utrustas med den nya versionen av operativsystemet Windows. I den ingår programvaran NetMeeting som har klientprogramvara för Internettelefoni.

Väljer Microsoft att stödja ETSI-standarden kan det ge snabb spridning åt standarden. Annars kan motsatsen inträffa.

ETSI har beslutat bjuda in Microsoft till nästa standardiseringsmöte nu i september. Enligt svenska deltagare har dock Microsoft ännu inte givit något svar. Elektroniktidningen har frågat Microsoft direkt men företaget har hittills inte kunnat ge något besked.



Osäkert hos Telia och Ericsson


Det finns en tydlig osäkerhet bland experter i Telia och Ericsson om vad som är att vänta. Microsoft har tidigare deltagit vid standardisering inom telekomområdet men hoppat av och sedan kommit med egna produkter som direkt konkurrerar med den standard branschen vill etablera. Telebranschen vill ha besked från Microsoft om man stödjer ett antal grundläggande funktioner:

- Det gäller till exempel hur ett telefonsamtal sätts upp och hur man räknar om en IP-adress till ett telefonnummer. Eller hur telefonkatalogerna ska se ut med telefonnummer eller telefonadresser, säger Mattias Lignell på Telia.

- Vi vet inte idag om Microsoft stödjer ETSI-standarden. Det är mycket viktigt för telekomindustrin att få veta detta, säger han.

I våras presenterade Microsoft och Intel en gemensam industristandard för kommunikation med telefoni, data och video via Internet. Över hundra företag, huvudsakligen i databranschen, stödjer denna industristandard som är

en implementering av standarder och rekommendationer från ITU, Internationella Teleunionen och IETF, Internet Engineering Task Force. En av grundbultarna är ITU-standarden H.323 för telefoni och videokonferens.

Om samtrafik mellan denna implementering och den kommande ETSI-standarden klaras borde många problem lösas. Ännu vet dock inte ETSI exakt vilka standarder och funktioner som Microsofts produkter kommer att klara.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)