JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standarden jobbas fram i rekordfart

Om ett och ett halvt år ska telekomindustrin ha produkter framme för Internettelefoni som också kan fungera ihop med varandra.

Standardiseringsorganet ETSI skall nu i rekordhögt tempo utarbeta standarder för Internettelefoni. Ericsson och dess traditionella konkurrenter Siemens, Alcatel, Lucent och Nortel planerar alla att ha sina nya produkter framme inom 18 månader.

- Vårt mål är är att etablera en global standard för telefonitjänster via Internet.Vi vill behålla greppet om telefonitjänsten och nätarkitekturen även om telefonitjänsten flyttar till Internet, säger Staffan Braugenhardt i Ellemtel Utvecklings AB som är vice ordförande för det stora ETSI-projektet.

Ericsson och Telia, som äger häften var av Ellemtel, var med i den kärngrupp som drev fram ETSIs projekt. Idag deltar alla de viktigaste leverantörerna från USA och Europa, totalt drygt 30 företag.



Stödfunktioner kräver standard


Avsikten är att skapa en världsstandard och integrera telefonvärldens befintliga standarder för telefoni med Internet. Det gäller till exempel nätstyrning, intelligenta nät och debitering - viktiga stödsystem av alla slag.

De nya produkter som kommer fram för denna standard ger sedan operatörerna möjlighet att integrera Internettelefonin i de befintliga telefonnäten.

Detta stärker i sin tur de dominerande telefonbolagen på varje marknad gentemot nya konkurrenter som dyker upp överallt när telemarknaden avregleras.

Det är naturligtvis de etablerade tunga telefonbolagen i världen som också har mest pengar att investera i telefoninäten. För de traditionella systembyggarna innebär internettelefonin ett hot eftersom stora delar av telefonitjänsten flyttar till Internet i framtiden. Därmed riskerar Ericsson och dess konkurrenter att förlora marknadsandelar om inget görs.

- Alternativet är att datakomföretagen med Microsoft i spetsen helt tar över och definierar nätarkitektur, tjänster, gränssnitt med mera, säger Braugenhardt.



ETSIs första Internetstandard


ETSI har aldrig tidigare utvecklat någon standard där Internet varit inblandat. Själva betraktar man projektet - som för övrigt kallas Tiphon - som en revolution.

Projektet har tre faser. Den första, som skall vara klar i år, gäller hur en PC i ett datanät skall koppla upp ett telefonsamtal och kommunicera med en telefon ansluten till det traditionella telefonnätet, ISDN eller GSM.

Fas två, som skall vara klar halvårsskiftet 1998, behandlar motsatsen det vill säga hur en telefon ansluten till telefonnätet, ISDN eller GSM skall kunna koppla upp ett telefonsamtal och kommunicera med en nätansluten PC.

Den tredje fasen skall vara klar tredje kvartalet 1998. Då skall standarden även definiera hur en telefon ansluten till telefonnätet, ISDN eller GSM skall koppla upp samtal och kommunicera, via IP-nät, med en annan telefon i valfritt nät.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)