JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PC med inbyggd TV i en krets

Den är inte snabbast bland 486or för inbyggnad, inte billigast och inte heller effektsnålast. Men frågan är om det finns någon processor för inbyggnad som har fler funktioner än SGS-Thomsons STPC Consumer.

Fransk-italienska SGS-Thomson gör nu en storsatsning på PC-processorer för inbyggnad. Nyligen lanserade man STPC Consumer, en synnerligen funktionsrik 486a med bland annat helt integrerade TV-funktioner.

Kretsen är byggd kring en processorkärna typ 486DX från Cyrix, som kompletterats med flyttalsenhet och 8 Kbyte cacheminne. Dessutom har minnesbussen breddats till 64 bitar. Grafik- och videostyrning för denna bussbredd finns också inbyggt, liksom stöd för olika sorters DRAM (EDO, FPM och SDRAM).

I princip innehåller kretsen allt som finns på ett moderkort till en PC utom styrlogik för mus, tangentbord och diskettstation. Men persondatorer är inte den tänkta tillämpningen, inte ens bärbara. I stället är det den omsusade NCn, Network Computern, som hägrar. Samt förstås olika typer av säljterminaler och Internet-TV.

Just TV-stödet är klart utöver det vanliga. Tack vare en videoport med digital- TV-kodare kan kretsen ta bilddata kodat som VGA eller MPEG och utan kringkretsar driva och visa bilderna på en TV typ PAL eller NTSC.

Dessutom stöder kretsen naturligtvis vanlig SVGA-datorgrafik, och en Windowsaccelerator finns också inbyggd.



Bara 66 MHz till en början


De först lanserade kretsarna i serien klockas med 66 MHz, och man kan ifrågasätta om detta räcker för de tillämpningar SGS-Thomson siktar på.

Inom några månader väntas man dock komma med snabbare varianter, upp till 133 MHz, vilket lär räcka längre.

I 66 MHz-versionen drar kretsen mellan 3 och 3,5 W. Det kan låta mycket för en 486a, särskilt med tanke på att SGS-Thomson hävdar att man jobbat hårt just för att minimera effektförbrukningen. Men med tanke på hur mycket funktioner som finns inbyggt så är det klart konkurrenskraftigt.

Två konkurrenter till STPC Consumer är Elan från AMD och NS486 från National Semiconductor. Enligt nyhetsbrevet Microprocessor Report är STPC den mest integrerad lösningen av de tre. Elan har en annorlunda mix av funktioner. NS486 är billigare, men betydligt långsammare. Båda konkurrenterna arbetar med 32 bitars minnesbuss i stället för STPCns 64.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)