JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ägarandelar bytes mot företagsledning

Så ser ofta den första affären ut när en entreprenör bestämmer sig för att det egna företaget ska växa sig stort. Här är en liten ordlista.



Riskkapital


(Egentligen "venture capital".) Tanken är att detta kapital ska skapa ett mervärde för företaget under dess uppbyggnad, det vill säga att grundarens andel i företaget minskar, men att värdet av den andelen ändå ska öka genom företagets tillväxt.



Utspädning


När man tar in kapital i bolaget minskas den egna andelen - den späds ut. Utspädningseffekten av varje tillförd krona är störst i början av verksamheten.



Optioner


Innan företaget har några intäkter kan det vara svårt att hitta pengar för höga löner. Nyckelmedarbetare får därför ofta lägre lön kombinerat med ersättning i form av optioner, alltså rätten att köpa aktier i företaget till ett lågt pris någon gång i framtiden. Här finns dock en hake i form av skattereglerna som kan tvinga anställda att betala stora skattebelopp för pengar som de inte kommer att få förrän om flera år.



Affärsplanen


En affärsplan bevisar inte att en idé håller, men att man har gjort det nödvändiga arbetet med att strukturera tankarna och tänka igenom alla viktiga aspekter. En affärsplan beskriver överskådligt vad företaget ska göra, hur det ska göras, och vem som kommer att köpa produkten. Verkligheten blir aldrig som planen, men en bra affärsplan blir ett stöd för att gå vidare.



"Änglar"


Missvisande namn på vinstsugna kapitalägare eller före detta företagsledare, som vill ställa sitt kunnande till förfogande i växande nya företag.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)