JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förr hängde nördar sina prylar i bältet. Nu är det handlederna som gäl
Genombrottet för armbandsburna elektronikprylar är nära. Till sommaren kommer en digitalkamera och en MP3- spelare bara aningen större än klockor.

En GPS-navigator är också på väg. Med den utvecklingen kommer kortärmade skjortor att komma till sin rätt, och skärpet lär förlora en del av sin roll.



En gång för mycket länge sedan, närmare bestämt någon gång på 1980-talet, lyckades den gamle Volvochefen P G Gyllenhammar höja sin wow-faktor genom att bära en Rolexklocka på varje arm.

Ska man tyda tecknen så kommer handledernas betydelse för imponatoreffekten att öka rejält framöver.

För vilken technonörd kan motstå Casios senaste lanseringar? Med en kamera och en MP3-spelare i armbandsform går trenden vidare med en ny generation måste-ha- prylar. Bara för att lugna.

Ska man jämföra med state-of-the-art är onekligen MP3-spelaren ett snäpp före kameran. Spelaren klarar mellan en halv och en hel timme musik, beroende på vilken ljudkvalitet man önskar. Och via USB-porten går det att ladda ned låtar från pc:n i hygglig hastighet - en fyraminuterslåt tar en dryg minut att ladda ned. Tyvärr räcker batteriet bara för fyra timmars spelning, men mycket mer kan man kanske inte begära av en pryl som bara väger 70 g.

Kameran verkar än så länge mer på kul-att-ha-stadiet. Optiken lämnar en hel del att önska, bilderna blir svart-vita, och bildsensorn på 1/14 tum klarar inte mer än 28 000 pixlar. Då hjälper det inte att skärmen, på 20 x 20 mm, visar 14 400 pixlar.

Fördelarna är dock att minnet klarar 100 bilder och att det går ganska fort att föra över bilderna till datorn. Batteriet sägs räcka i sex månader om man använder kameran en minut om dagen.

Påpekas bör också att såväl kameran som MP3-spelaren kan visa tiden och har väckningsfunktioner inbyggda.

Kameran når butikerna någon gång kring juni-juli, och MP3-spelaren kommer någon månad senare, lovar svenska importören Ketonic, som också säger att nästa armbandspryl från Casio blir en GPS-navigator.



Bildtelefonskonceptprodukt


Utvecklingen går alltså onekligen mot att armen blir det ställe där grejerna ska bäras.

Man kan ju gissa att seriehjälten Dick Tracy med sin armbandsbildtelefon är skyldig till en stor del av inspirationen.

Inte bara Casio har hängt på Tracy-trenden - Ericsson visade till exempel upp en "bildtelefonskonceptprodukt" på förra årets Cebitmässa, mest för att demonstrera fiffigheten med Bluetooth.

Fortsätter utvecklingen kan man lätt tänka sig tre-fyra armbandsburna prylar. På varje arm. För det står väl inte på förrän mobiltelefonen och Palmpiloten också miniatyriserats till lagom översizat urformat. Då kommer äntligen det eviga ingenjörsmodet med t-shirts och kortärmade skjortor till sin rätt.

Nästa steg blir säkerligen kortärmade kavajer. Och gissningsvis förlorar bältet en del av sin funktion eftersom nördprylarna inte längre hängs där. Inte omöjligt att hängslen och snickarbyxor får en renässans.

Var det verkligen det som var tanken?

Adam Edström

www.casio.just.nu

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)