JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tredje "Radio"-bolaget för Torbjörn Johnson

Med sitt nystartade bolag Radio Components byter Torbjörn Johnson spår från analog till digital mobiltelefoni. Men affärsidén är densamma: att förbättra prestanda i befintliga mobilsystem.


- Vi ska ta fram subsystem som förbättrar radiobasstationernas prestanda vad gäller täckning, talkvalitet, datahastighet och kapacitet, säger Torbjörn Johnson.

- Det räcker med en dubblering av någon av egenskaperna för att det ska bli lönsamt att uppgradera.

Den här gången är siktet inställt på digitala mobilsystem, det vill säga GSM och de uppgraderingar till högre datahastigheter som kommer med GPRS och Edge. På Torbjörn Johnsons tidigare företag, Radiosystem och Radio Design handlade det om att förbättra det analoga NMT-systemet.

- Det blir en familj av moduler som kan anpassas för olika behov beroende på om basstationen finns på landsorten, i förorterna eller i en stadskärna, säger Torbjörn Johnson

Produkterna är modulationsoberoende och placeras efter utgångssteget i basstationen. Exakt hur förbättringarna ska ske vill han inte avslöja.

- Det är resultatet av 15 års funderingar.

Men i platsannonsen i Dagens Industri och DN söker han bland annat konstruktörer av fasstyrda antenner. Samma teknik som användes i Radio Design

- Vi ska få fram prototyper under året, säger Torbjörn Johnson.

Tillverkningen och distributionen ska ske i samarbete med andra företag. Radio Components har en 600 kvadratmeter stor lokal två kvarter bort från Torbjörn Johnsons gamla företag Radio Design i Kista. På gångavstånd finns även Ericsson och Nokia.

- Hittills är det fem anställda men jag räknar med att vi är 20 vid årets slut, säger han.

Företaget har 5,6 miljoner kronor i startkapital men den fortsatta finansieringen är inget problem:

- Investerarna står på kö.

Per Henricsson



Komponenter som förbättrar basstationerna


Torbjörn Johnson startade 1978 företaget Radiosystem tillsammans med två kollegor. Radiosystem utvecklade och tillverkade delar till basstationer i NMT- systemet. Tio år senare såldes företaget till Ericsson för en halv miljard kronor. Idag har bolaget, som döpts om till Ericsson Radio Access, vuxit till knappt 1 500 anställda och har en omsättning på över fem miljarder kronor.

1995 startade Torbjörn Johnson Radio Design. Tanken var att utveckla teknik med bland annat fasstyrda antenner för att förbättra det analoga NMT450-systemet. Intresset från marknaden var emellertid svalt och försäljningsframgångarna uteblev. När bolaget rekonstruerades på hösten 1999, med friskt kapital och ny inriktning, förlorade Torbjörn Johnson kontrollen. Han äger dock fortfarande en minoritetspost i bolaget.

PH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)