JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson köper flash från Intel för miljarder

Ericsson har säkrat tillgången på flashminnen till mobiltelefoner för de kommande tre åren genom att sluta ett samarbetsavtal med Intel. Företagen ska gemensamt ta fram nya modeller till nästa generations mobiler.


- Vi säkrar en majoritet av leveranserna av flashminnen och får kontroll över prisutvecklingen, säger Peter Bodor, informationsansvarig på Ericsson Consumer Electronics.

- Intel blir dock inte vår enda leverantör av flashminnen.

Mobiltelefontillverkarna är i dagsläget de största avnämarna för flashminnen som används för att lagra program och data. Mobiltelefonerna slukar uppskattningsvis 40 procent av den totala flashproduktionen. Samtidigt har användningen ökat snabbt i alla typer av digital elektronikprodukter vilket lett till en bristsituation och stigande priser.

- Kontraktet går över tre år och vi uppskattar värdet till 1,5 miljarder dollar, säger Benny Ginman på Intels Europakontor i München.

Avtalet är stort även för halvledarjätten Intel. Företaget, som är marknadsledande på flashminnen, sålde förra året för 1,2 miljarder dollar enligt IC Insights. Det motsvarade 26 procent av totalmarknaden. Närmaste konkurrenten AMD hade 16 procent.

- Ericsson försäkrar sig om tillgång och vi om avsättning. Den här typen av avtal driver investeringarna, säger Benny Ginman.

Han vill dock inte kommentera om Intel har liknande avtal med andra kunder.

Intel har nyligen köpt en tom halvledarfabrik av Rockwell i Colorado Springs med två renrum som ska utrustas för 1,5 miljarder dollar. Fabriken ska tillverka flashminnen och förväntas komma igång mot slutet av året, vilket är rekordsnabbt.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)