JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan väljer Ericsson för 3G-telefoni
Ericsson har fått i uppdrag att bygga världens första WCDMA-nät samt leverera tredje generationens mobiltelefoner till den japanska nätoperatören NTT Docomo.


Ericsson skall leverera både basstationer och mobiltelefoner till världens första kommersiella mobila bredbandsnät. Det är japanska NTT Docomo - världens största mobila nätoperatör - som valt ut Ericsson som en av en handfull leverantörer som får leverera produkter till sitt WCDMA-nät som skall tas i drift i Japan redan år 2001.

Ännu är det oklar vilket värde eller omfattning uppdraget har, men nyligen tillkännagav NTT att företaget planerar att välja ut fem mobiltelefonleverantörer och tre nätleverantörer till sitt framtida nät.

Således tycks Ericsson nu ha säkerställt en plats i båda kategorierna; ett skeende som går stick i stäv med spekulationer som cirkulerat i amerikansk press på sistone.

Där har en handfull japanska tillverkare samt Motorola, Lucent och Nokia pekats ut som potentiella leverantörer till NTTs nät, däremot inte Ericsson.

Överenskommelsen med NTT kan ses som en viktig referens, inte minst med tanke på att Europa väntas sjösätta samma typ av nät år 2002. I dagsläget har Ericsson WCDMA-system i testdrift hos större nätoperatörer i Japan, Tyskland, Italien, Storbritannien, Sverige och Kina.

De mobiltelefoner som Ericsson skall leverera till NTT skall utvecklas både i Japan och Sverige.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)