JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cadence byter vd efter börsras
Cadences byter vd och presenterar nyheter i organisation efter att aktiekursen sjunkit som en sten.


Jack Harding blev inte långlivad på verktygsleverantören Cadences vd-stol. Efter ett och ett halvt år på posten ersätts han av Ray Bingham. Företaget presenterar även förändringar i organisationen.

Beskedet om ommöbleringen kom en knapp vecka efter att Cadence aktiekurs sjönk med nästan 40 procent den 21 april, vilket var det största fallet för dagen på New Yorkbörsens Big Board. Företaget presenterade samma dag resultatet från årets första kvartal - intäkterna hade ökat med 13 procent jämfört med samma period i fjol. Detta var något sämre än förväntat, men befogar ändå inte ett sådant kraftigt kursfall.

Raset berodde istället på att företagets vd Jack Harding sagt att tillväxten under resten av året väntas bli svag. Detta fick sex stora mäklarfirmor att omedelbart sänka värderingen av Cadenceaktien.

Enligt den amerikanska tidningen Electronic Engineering Times sade Jack Harding dessutom att efterfrågan på verktyg för 0,18 μm-kretsar var svagare än beräknat. Uttalandet fick analytiker såväl som konkurrenter att slå bakut och hävda att de inte alls såg någon avmattning av efterfrågan för sådana verktyg.



Förmågan ifrågasatt


Dessutom uttryckte en rad analytiker tvivel på Cadence förmåga att erbjuda verktyg för konstruktion av kretsar i mycket fina processgeometrier, eller very deep submicron som det heter på asicjargong. Jack Harding menade dock att kursfallet var en grov överreaktion, i en kommentar till EET.

Den nytillträdde vd:n säger sig inte vilja lägga om företagets strategi, men organisationen förändras för att fokusera på tekniken, som det heter i företagets officiella uttalande. Två nya grupper startas - Design Productivity Group som ska ägna sig åt konstruktionsprogramvara och metodiktjänster samt Design Realization Group där bland annat företagets konsultverksamhet ingår.

Cadence är marknadens största leverantör av datorbaserade konstruktionsverktyg och har länge haft en stark position inom fysisk kretskonstruktion. Men konkurrensen är hård, framför allt från Avanti men även från andra stora leverantörer på marknaden plus ett antal mindre nystartade företag som på sistone presenterat innovativa grepp vad gäller 0,18 μm-konstruktion.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)