JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lattice köper AMD-ägda Vantis
Kretsleverantören Lattice köper AMD-dottern Vantis, ett bolag som liksom Lattice utvecklar programmerbara logiska kretsar.


Lattice har betalat 500 miljoner dollar för AMDs dotterbolag Vantis, som utvecklar programmerbara logiska kretsar samt tillhörande programvara.

- Köpet gör Lattice dubbelt så stort både räknat i försäljning, i utvecklingspersonal och i säljstyrka. Vi blir en väldigt konkurrenskraftig trea på marknaden, säger Stan Kopec som är Lattice marknadschef.

Lattice låg visserligen redan som nummer tre på 1998 års lista över marknadens största leverantörer av programmerbara logiska kretsar, räknat i intäkter. Vantis var nummer fyra. De båda företagen rapporterade var för sig intäkter på dryga 200 miljoner dollar.

Trots köpet behåller Lattice dock tredjepositionen på grund av Alteras och Xilinx rejäla försprång. Denna ledarduo drog in en bra bit över 600 miljoner dollar i fjol.

Lattice Vantisköp fick analytiker att ventilera farhågor om överlappande produkter i Vantis och Lattice produktportföljer. Men Stan Kopec tycker inte dubbeltäckningen ställer till problem.

- Vi har ett visst överlapp, men våra kretsar skiljer sig på detaljnivå, och inför köpet gjorde vi undersökningar som visade att vi faktiskt har skilda kundgrupper. Vi tror att de två produktlinorna kommer att komplettera varandra.

Han berättar även att ingen produkt kommer att avvecklas.

Skilda arkitekturer

Såväl Lattice som Vantis erbjuder enklare programmerbara kretsar som 22V10, men båda har även makrocellrikare kretsar med egna unika CPLD-arkitekturer på sina repertoarer - Lattice har ispLSI-serie och Vantis har sin Machfamilj. Vantis ligger även i startgroparna med en ny FPGA-familj.

Vantiskretsarna kommer att tillverkas i AMDs fabriker även i fortsättningen, enligt avtalet mellan de båda företagen.

AMD bröt ut PLD-verksamheten i ett fristående bolag för några år sedan. Sedan dess har det i omgångar ryktats om att företaget hade planer på att gifta bort sin PLD-dotter. Olika halvledarleverantörer har pekats ut som friare.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)