JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Micronic satsar sig ur krisen

Asienkrisen har slagit hårt mot Täbyföretaget Micronic Laser Systems. Orderingången sjönk med 46 procent under 1998, jämfört med året innan.

Ändå räds inte företaget, utan satsar aggressivt på ny teknik för fotomaskritning.



Staffan Junel, vd på Micronic Laser System, har ingen tanke på att låta företaget sitta passivt bara för att de stora kunderna i Korea, Japan och Taiwan har lagt sina investeringar på is det senaste året.

Istället skall Micronic satsa extra på forskning och utveckling framöver.

- Tanken är att vi skall ta fram en helt ny teknik för laserritning av fotomasker. Den skall ge maskiner som har högre precision, ger finare linjer samt är snabbare än de vi har idag, säger Staffan Junel.

En förstudie kring den nya tekniken inleddes förra året. Nu har man tagit ytterligare ett steg genom att starta ett projekt med ett, ej namngivet, internationellt forskningsinstitut.

- I en första omgång skall vi verifiera att tekniken fungerar och att den kan leda oss till en position där vi kan konkurrera med de allra bästa system som ritar fotomasker för tillverkning av halvledarkretsar, säger Staffan Junel.



Laserritare för fotomasker


Idag tillverkar Micronic laserritare för framställning av fotomasker som behövs vid tillverkning av tv- och datorbildskärmar samt för halvledarkretsar.

Den första generationen system för halvledarmasker lanserades förra året och följs nu av ett system som är kapabelt att rita dagens kritiska masklager. Målet är dock att utveckla en ny generation laserritare med sikte på de kritiska masklagren för halvledartillverkning i framtiden, eftersom detta marknadssegment förväntas en mycket stark tillväxt framöver.

- Med den nya tekniken kan vi även dra nytta av våra laserritare för platta bildskärmar. Bättre fotomasker ger skärmar med bland annat skarpare bild, bättre färger och bättre ljusutbyte.

Och det är viktigt med tanke på att Micronic idag är den ledande tillverkaren av laserritare för fotomasker till LCD-skärmar i full storlek.

Förra året skeppade företaget den första maskinen som ritar världens största fotomasker för produktion av tv-på-väggen med en bilddiagonal på hela 70 tum. Mottagaren var japanska Sonocom. I dagarna fick man ytterligare en order på samma maskintyp, värd 30 miljoner kronor, från ett koreanskt företag.

- Även om orderingången är fortsatt låg känner vi att kunderna vill diskutera våra produkter betydligt mer nu än för ett år sedan, säger Staffan Junel, som tror att det vänder uppåt under senhösten.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)