JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrköping ropar på omprövning

I ett öppet brev till Sven-Christer Nilsson och Ericssons koncernledning vädjar nu 600 anställda vid Ericsson i Norrköping att företaget ska ta vara på den kompetens som finns hos personalen och ompröva neddragningarna.


En koncernledning som inte lyssnar. Onödig nedmontering av en kvalitetsmedveten och kostnadseffektiv produktionsanläggning. Undermålig testmetodik. Grava kvalitetsproblem hos de outsourcade produkterna, till exempel felvända komponenter och olödda komponentben. Obefintligt ESD-skydd hos underleverantörer. Inkompetenta analytiker.

Listan på begångna misstag och oförrätter är lång i det öppna brevet till Sven- Christer Nilsson och Ericssons koncernledning.

Bengt Adolfsson, som författat brevet, är systemprovare på Ericsson i Norrköping. Han menar att den bild av Ericssons neddragningar i Norrköping som återgetts i massmedierna är ensidig, saknar nyanser och bitvis är radikalt felaktig. Därför tog han saken i egna händer och skrev ett brev. Han fick stort stöd av de övriga anställda.



Facket stöder brevet


- Jag lät alla i fackklubben läsa brevet innan jag skickade det. Inte en enda hade någon negativ reaktion. Tvärtom ville göra tillägg, berättar han för Elektroniktidningen.

- Klubben ställer sig helt bakom brevet, säger Ingalill Pettersson, Metallordförande.

Genom hela brevet betonar Bengt Adolfsson att han är såväl anställd som aktieägare. Och att han är minst lika orolig för aktieutvecklingen som för fabriken. På Ericssons bolagsstämma nyligen ställde han och andra från Norrköping några av de frågor som också finns med i brevet. De svar han fick var dock betydligt mer undvikande än informativa.

- Sven-Christers sekreterare har försäkrat mig att han sett brevet. Jag skickade det också till statsminister Göran Persson och fyra andra ministrar, och därifrån har jag fått bekräftelse på att man läst brevet. Men inget officiellt svar, säger Adolfsson.

Bristen på svar gjorde att Bengt Adolfsson valde att också skicka brevet till ett antal tidningar. På tidningen ETCs Internetupplaga finns det publicerat, tillsammans med en på ETC-vis tendentiös artikel.

Ericssons presschef Lars Östlund, som inte kände till brevet förrän Elektroniktidningen fäste hans uppmärksamhet på det, lovar ge svar nästa vecka.

På kontraktsleverantören SCI, den underleverantör som nämns i brevet, medger man att kvalitetsproblemen var stora i början.

- Men numera uppfyller fabriken i Skottland Ericssons krav på både kvalitet och leveranser, säger Krister Rapp, chef för SCIs svenska fabrik i Motala.

Adam Edström

www.etc.se/direkt/ 990318ericssonbrev.html

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)