JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus styr ljus i optisk vågledare med gallium

Smält gallium är hemligheten bakom en optisk vågledare i vilken en ljusvåg kan styras av en annan.

Vågledaren har utvecklats av en forskargrupp vid universitetet i Southampton i England, som nu planerar att starta ett företag för att kommersialisera tekniken.



Vågledningen baseras på grundämnet gallium som har Ickelinjära optiska egenskaper vid en temperatur strax under sin smältpunkt. Metallen fungerar vid en viss temperatur som en spegel vars reflektion kan justeras med hjälp av ljus. Enligt forskarna kommer tekniken att göra det möjligt att konstruera kompakta vågledare som blir betydligt billigare än sina elektromekaniska motsvarigheter.

Vågledaren fungerar vid mycket låga ljusnivåer, endast några milliwatt krävs, och dessutom är den relativt lätt att tillverka. En galliumspegel skapas helt enkelt på änden av en optisk fiber genom att denna doppas ner i smält gallium. Spegeln kan sedan reflektera delar av en optisk signal och styras med en annan optisk signal.

Den främsta nackdelen med tekniken är att temperaturen måste hållas konstant, strax under 30 grader. Forskarna ser dock inte detta som ett större problem. En värmepump i miniatyrformat, liknande de som används i diodlasrar, kan utnyttjas för temperaturkontroll av ett flertal galliumspeglar, menar forskarna. Tekniken är också förknippad med viss signalförlust, men det menar forskarna går att lösa med hjälp av förstärkare.

Forskarna menar att tekniken kan erbjuda ett attraktivt alternativ till elektro- optiska modulatorer och elektromekanisk vågledningsteknik som finns på marknaden idag.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)