JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lanserar egen standard för hemnäten

Ericsson lanserar en helt ny Internetbaserad industristandard där de nya heta hemnäten integreras med telenäten, enligt vad Elektroniktidningen erfarit.

Ericsson samarbetar bland annat med Telia, amerikanska dataföretaget Sun och en rad konkurrerande företag i telekombranschen.



Målet är att telebolag världen över skall investera flera tusen miljarder kronor i den nya tekniken. Avsikten är att införa en gemensam standard som klarar Internettelefoni, snabb Internettrafik, vårdtjänster, hemautomation, effektivare energihushållning, olika slag av övervakningstjänster och intelligenta tv- tjänster.

Alla intelligenta utrustningar i bostaden skall anslutas till en gemensam hemserver.

Förslaget innebär att Internettelefoni kommer att ersätta dagens telefonteknik, ända fram till hushållens telefoner.

- Jag tror detta kan lyckas men det är oklart vilka nätoperatörer som kommer att dominera marknaden. Jag tror den nya tekniken kan vara införd inom tio år, säger Östen Mäkitalo i Telia.

Mäkitalo är en känd auktoritet i telekombranschen, bland annat tidigare chef för Telia Research. Han var med när både NMT och GSM utformades. Han påpekar att den nätarkitektur som nu utarbetats innebär att den nätoperatör som äger den viktiga hemservern får en mycket stark position. Därför tror han att många juridiska strider kommer att utbryta. De gamla telemonopolen skulle kunna vidmakthålla sin ställning om de blir ensamma ägare till hemservrarna.



Svenskt initiativ


Den nya standarden har diskuterats i cirka två år av en svensk grupp där Ericsson, Telia, Electrolux, SOS Alarm och Assa Abloy deltagit.

Ericsson försöker nu samla den viktiga telekomindustrin. Systemet har redovisats för amerikanska AT&T och skall snart även visas för NTT i Japan.

Det svenska förslaget skiljer sig på en mycket viktig punkt från de visioner som tidigare lanserats för hemnäten, bland annat av Microsoft. Avsikten med Ericssons förslag att telebolagen skall investera i de lokala hemnäten i bostäderna.

Telefonbolagen har ju mycket stora resurser. Om de investerar i de nya hemnäten och därmed moderniserar och utökar sina befintliga telefonnät så kan den nya Internettekniken slå igenom snabbt och i mycket stor skala.

Göte Anderson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)