JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronisk film blir äntligen verklighet

Elektroniska filmrullar som gör att vanliga systemkameror kan ta digitala bilder finns snart tillgängliga från amerikanska Silicon Film.

Det är dock nästan två år senare än väntat. Dessutom passar filmen bara vissa kameramodeller.



- Att samla alla nödvändiga ingredienser i ett så litet utrymme som en normal 35 mm filmrulle visade sig vara en större utmaning än ursprungligen väntat, säger Douglas Howe, Silicon Films marknadschef.

När Elektroniktidningen för nästan två år sedan (Elektroniktidningen 6/1998) skrev om tekniken, som alltså gör den vanliga systemkameran digital, var förhoppningen att en första produktlansering skulle ske redan påföljande sommar. Men det visade sig alltså vara ett alltför optimistiskt tidsperspektiv.

Silicon Film knoppades av från Irvine Sensors och ett nytt team av produktutvecklare och marknadsansvariga har ägnat närmare två år åt att förverkliga tekniken. Men nu, under första halvåret, lovar Douglas Howe, lanseras det första digitala filmsystemet, kallat EFS-1.

I filmen kombineras en bilddetektor i CMOS med en upplösning på 1 280 gånger 1 024 bildpunkter, med kontrollogik och 64 Mbyte flashminne. Upp till 24 bilder kan lagras i filmen, som kan återanvändas tusentals gånger, och enligt företaget räcker en uppsättning batterier till 300 bilder.

Den första versionen av e-filmen passar dock bara vissa kameramodeller från Nikon och Canon.

- Tyvärr är det så att avståndet från utrymmet för filmrullen till den plats där bilddetektorn måste vara varierar något mellan olika kameramodeller, förklarar Douglas Howe.



Begränsad upplaga


Företaget siktar på att så småningom göra elektroniska filmrullar som passar ett 20-tal olika kameramodeller. Därmed räknar man med att täcka in uppemot 80 procent av alla systemkameror av spegelreflextyp. Hur många olika filmvarianter det kommer att kräva är ännu osagt.

EFS-1, som kommer att säljas via Silicon Films hemsida, kommer dessutom att erbjudas i en begränsad upplaga. Detta eftersom detektortekniken sprungit ifrån e-filmsutvecklarna under de två år som gått.

Nu finns det bättre CMOS-detektorer tillgängliga och dessa vill Silicon Film givetvis utnyttja i sin digitala film.

Priset för EFS-1, som inkluderar filmrulle, en bärbar enhet för lagring av digitala bilder och utrustning för överföring till en pc eller Mac, kommer att ligga under 699 dollar.

Gittan Cedervall

www.siliconfilm.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)