JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transmetas strömsnåla processor vill ta plats i bärbara datorer

Efter mycket hemlighetsmakeri och upptrissade förväntningar, har Transmeta släppt sin nya processorarkitektur kallad Crusoe.

Det blev en strömsnål, x86-kompatibel processor för bärbara datorer.



Det lilla amerikanska företaget Transmeta har äntligen avslöjat detaljerna kring sin hemliga processorarkitektur, Crusoe. Företaget har efter fem års utvecklingsarbete lanserat två x86-kompatibla processorer som båda förbrukar under en watt. Det är ungefär en faktor tio lägre än strömförbrukningen hos dagens mobila x86-processorer från exempelvis Intel eller AMD. De nya processorerna skall framför allt sitta i mobila datorer och Internetterminaler. En konkurrent på denna front är Intels strömsnåla riscprocessor, Strongarm, som också den förbrukar mindre än en watt.

De två 128-bitars processorer som lanserades av Transmeta, TM3120 och TM5400, kan dynamiskt anpassa klockhastigheten med hjälp av programvara, för att matcha behovet hos tillämpningen. På så sätt kan en bärbar pc som bygger på Crusoe drivas en hel dag på en batteriuppladdning, eller spela en DVD-film i tre timmar, enligt företaget.

Programvara används också för att erhålla x86-kompatibiliteten. I grunden är arkitekturen en VLIW-variant, Very Long Instruction Word, och kan hantera fyra instruktioner i en klockcykel. Men Transmeta har utvecklat och patenterat en ny teknik, kallad "Code Morphing", som översätter x86-instruktioner till Crusoes långa instruktioner. Detta sägs ske så snabbt att det är transparent för användaren.

IBM har redan börjat tillverka processorerna. TM5400, som skall tillverkas i en 0,18 μm process, kommer i två versioner på 700 MHz och 500 MHz.

Företaget har med sina egna jämförelser visat att TM5400 kan matcha prestanda på en 500 MHz Pentium III för pc-tillämpningar. TM3120, som skall tillverkas i en 0,22 μm-process klocka med 400 MHz, och är avsedd främst för mobila Internetbläddrare, såsom Webpad från National Semiconductor.

Processorn är oberoende av operativsystem, men Transmeta har tagit fram en ny bantad version av gratisoperativsystemet Linux optimerad för just Webpad.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)