JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lönsamt skaffa miljöcertifikat

Att tänka på miljön för dess egen skull är förvisso vackert, långsiktigt och dessutom politiskt korrekt.

Men de argumenten biter inte på särskilt många företagare, inte heller inom elektronikproduktion. Ändå genomför nu allt fler elektronikproducenter miljöåtgärder.



En handfull företag har skaffat miljöcertifikat enligt standarden ISO14001, och betydligt fler är på gång. Främsta argumentet är att det lönar sig.

- Kostnaderna för att skaffa certifikatet sparar vi in på effektivare materialhantering, säger Norrtelje Elektroniks VD Mats Hultin som kunde hänga upp certifikatet i receptionen i november.

- Vår flussförbrukning har minskat till 30 procent av den mängd vi förbrukade innan certifieringen. Vi återvinner också en stor mängd emballage och sparar en slant där också. Och eftersom vi källsorterar allt avfall så minskar notan för sophämtning, exemplifierar han.

Hultin menar att Norrtelje Elektronik inte kan ta mer betalt av sina kunder bara för att man har miljöcertifikat. Men man knyter kunderna närmare till sig. Norrtelje Elektronik har flera kunder i energibranschen, och där är miljötänkandet viktigt.

- Om alla andra faktorer är lika så kan miljöcertifikatet vara den faktor som gör att vi får ett tillverkningsuppdrag. Det är egentligen en tillräcklig motivering, säger Hultin.

Jätten Flextronics har ännu inte miljöcertifierat sig. Men planer finns.

- Vi ska starta arbetet under våren och hoppas bli klara innan året är slut, säger VD Ronny Nilsson.

- Våra kunder kommer förr eller senare att kräva miljöcertifiering.

Resonemanget känns igen från betydligt mindre aktörer. I förra numret av Elektroniktidningen sade Annette Irvine, miljöansvarig på ABB-ägda Skeab med 18 anställda, som fick sitt certifikat redan i november 1996, att "kunderna kommer att kräva certifiering om några år". På Rimaster i Rimforsa, certifierad sedan i somras, säger miljöansvarige Bernt Karlsson visserligen att ingen kund ännu kräver ISO14001, men att kraven kommer att dyka upp.

AE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)