JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MMX förbättrar grafiken hos Pentium

Bättre behandling av krävande ljud och grafik är syftet när Intel för första gången sedan 386an gör omfattande förändringar i processorns arkitektur.

MMX kallar Intel den teknik som ska ge företagets processorer upp till 60 procent bättre prestanda vid hantering av krävande grafik och ljud. För att förbättringen ska äga rum krävs dock att programmen som körs är speciellt skrivna för MMX-tekniken.

Det är främst hemmen som är målgruppen och många av programmen, som nu lanseras tillsammans med processorerna, är spel. Till en början måste man köpa en helt ny dator för att kunna utnyttja tekniken.

Till sommaren ska det dock komma så kallade overdrive-processorer, MMX- processorer som kan tryckas in i system där det tidigare suttit en vanlig Pentium.



Mer data per instruktion


Single Instruction, Multiple Data, SIMD, lyder Intels trollformel för att öka hastigheten i hanteringen av ljud och bilder.

Idén bygger på att bilder och ljud innehåller mängder av små informationsdelar, som pixlar på åtta bitar eller ljudvärden på sexton bitar, som ofta ska gå igenom likartade beräkningar. Om man till exempel har en svartvit bild som man vill göra en nyans mörkare så måste ljusvärdet för varje pixel i bilden minskas ett steg.

MMX-tekniken låter datorn utnyttja processorns 64-bitars flyttalsregister för sådana beräkningar. På så sätt kan processorn behandla hela åtta 8-bitarsvärden på en gång, förutsatt att alla ska behandlas enligt samma instruktion. Utan MMX- teknik kan datorn bara låta ett datavärde åt gången behandlas med en instruktion.



Större cache


57 nya maskinkodsinstruktioner möjliggörs med den nya tekniken. De som skriver PC-program har inte fått lika mycket nyheter att lära sig sedan 386an lanserades.

MMX-processorerna har 4,5 miljoner transistorer, en ökning gentemot vanliga Pentiumprocessorer. Samtidigt passar Intel på att fördubbla cacheminnet till 32 kbyte och förbättra processorns förmåga att förutse avbrott i beräkningarna. På så sätt kommer även gamla program att gå lite fortare på en MMX-processor, trots att själva MMX-tekniken då varken gör till eller från.

MMX-program kommer att kunna köras på vanliga Pentiumdatorer, men man kan då inte tillgodogöra sig MMX-teknikens fördelar.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)