JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga mikrovågssystem på kisel

Integrerade mikrovågssystem på kisel kan bli verklighet med ett nytt byggsätt baserat på V-spår och koplanara transmissionsledningar.

Tekniken är billig och fungerar upp till åtminstone 40 GHz.

Med en vanlig CMOS-process har amerikanska forskare från National Institute of Standards and Technology, NIST, tillsammans med kaliforniska företaget RF Microsystems framställt en vågledare i kisel med mycket låga förluster.

Det öppnar möjligheter att bygga billiga integrerade mikrovågssystem i kisel. Tanken är att kombinera byggblock som sensorer, antenner, transmissionsledningar och aktiva delar i samma krets.

Transmissionsledningar är visserligen inget nytt, men när de tillverkats på kisel har förlusterna varit höga, runt 38 dB/cm. För att lösa problemet har forskarna lagt till ett processteg och etsat ett V-spår under den koplanara transmissionsledningen. Förlusterna minskar då till 4 dB/cm och utbredningshastigheten blir nästan densamma som i fri rymd.

Transmissionsledningen är koplanar, det vill säga signalledaren är omgiven av en jordledning på vardera sidan. Den är rak och har impedansen 50?.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)