JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fortsatt ljust för större programmerbara logiska kretsar

Återigen har programmerbara logiska kretsar haft ett bra år. Marknaden för större CPLD- och FPGA-kretsar växte med runt 30 procent 1996. Och uppgången väntas fortsätta även i år.

I Elektroniktidningens första översikt för året tittar vi på den svenska marknaden för programmerbara logiska kretsar. Och vid en jämförelse med tidigare års översikter kan man konstatera att kretsarna växer stadigt i storlek.

Idag finns förhållandevis många kretsar som har 20 000 eller fler användbara grindar. För knappt ett och ett halvt år sedan existerade knappt så pass stora kretsar. Detta tillsammans med att de minsta kretsarna fortsätter att tappa mark är anledningen till att vi enbart tagit med kretsar som innehåller minst 1 000 användbara grindar.

En undersökning som Elektroniktidningen gjort bland svenska representanter för programmerbara logiska kretsar visar också att kretsar med ett par tusen grindar eller färre minskade mest under förra året. De med fler än cirka 6 000 grindar ökade mest, menar de tillfrågade.

En brasklapp kan dock vara på sin plats här. Det är nämligen mycket vanskligt att jämföra antalet grindar hos olika kretskonstruktioner. Ett exempel är Alteras familj kallad EPF10k, som har klart flest antal grindar för dagen.

I tabellen kan man utläsa att en familjemedlem har hela 100 000 användbara grindar. Men då skall man veta att Altera både räknar med den programmerbara logiken och inbyggda minnesblock i den siffran. Kretsarna från värsta konkurrenten Xilinx består däremot enbart av logiska grindar.



Programmera på kortet


I tabellerna finns kretsar från elva tillverkare och således en mängd olika kretsarkitekturer. Det gör att alla frågor inte är relevanta för alla kretsar, varför också vissa förkortningar kräver en förklaring. I kolumnen som exempelvis skall ange antal logikblock har en del istället angivit antal logikceller (lc), logikelement (le) eller makroceller (mc).

ISP är en funktion som egentligen enbart är relevant för EEPROM-arkitekturer. ISP står för In-System-Programmibility och innebär att kretsarna kan programmeras i systemet, ingen PROM-brännare behövs alltså. Trots detta kan man utläsa ur tabellerna att SRAM-baserade kretsar stöder ISP. Sanningen är den att SRAM av sin natur kan programmeras om på kortet. Förkortningen för detta brukar dock vara ICP (In-Circuit-Programmibility) eller ICR (In-Circuit- Reprogrammibility).

Av utrymmesskäl har vi inte tagit med uppgifter om utvecklingsprogramvara eller de enskilda kretsarnas kapsling. Anledningen till det är dels att vi publicerade en specialöversikt över programvara för utveckling av logikkretsar i Elektroniktidningen 18/96, dels att hela 95 procent av dagens stora CPLD- och FPGA-kretsar är kapslade i PLCC eller PQFP.



Kommande kretsar


Ett krav för att få vara med i översikten här intill är att kretsarna skall finnas tillgängliga. Trots det kan det vara intressant att nämna några av de största kretsarna som väntas dyka upp inom den närmaste framtiden.

I början av året skall exempelvis Altera släppa kretsar med 130 000 användbara grindar, medan Actel flaggar för en SRAM-familj som - till att börja med - kommer att ha medlemmar med runt 100 000 användbara grindar. Lucent Technologies kommer dessutom med en ny Orca-familj i samma storleksordning mot slutet av året.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)