JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En krets för både digitalvideo och Internet

Halvledarjätten National Semiconductor presenterar en familj enkretsdatorer som erbjuder både Internetbläddring och digitalvideo.

I en x86-baserad systemkrets har företaget integrerat allt som behövs för nästa generations interaktiva tv-adaptrar.



Drygt tre månader efter det att National Semiconductor slutat tillverka x86- processorer för pc-marknaden släpper företaget x86-baserade enkretslösningar för billiga Internetuppkopplade konsumentprodukter.

Kretsfamiljen heter Geode och först ut är SC1400, en systemkrets avsedd för nästa generations tv-adaptrar.

Hjärtat i SC1400 är en 64-bitars MediaGX-processor med en MMX-kärna. Förutom en persondator innehåller kretsen hårdvara för en Mpeg2-avkodare samt en ljudprocessor som stöder Dolby AC3 och DVD. Kretsen erbjuder även alla vanliga pc-funktioner och nästan omedelbar tillgång till Internet.

Dessutom integreras in- och utgångar för tv och periferifunktioner samt en intern PCI-buss och gränssnitt för VGA-, USB- och IDE-bussar. DRAM och högspänningskomponenter har dock placerats utanför kretsen.

Att så många funktioner integreras på en så liten krets gör lösningen både billig och effektsnål. Kretsens x86-kärna kommer att klockas med mellan 200 och 266 MHz, vid 266 MHz drar den ungefär 4 W.

När volymtillverkningen startar i början på nästa år, kommer kretsen att tillverkas i en 0,25 μm-process. Men så småningom kommer National att krympa processen ner till 0,18 μm, varvid kretsens strömförbrukning minskar.

Inom ett par år hoppas företaget kunna utöka Geode-familjen genom att bland annat integrera 10/100 Ethernet och högfrekvensdelar.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)