JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort test av hemnät i Östergötland

Merkantildata och Norrköpingsföretaget X10 Scandinavia drar snart igång ett stort pilotprojekt för att testa företagens hemnätslösning.


I höst ska 1 000 hushåll i Norrköping och Linköping få testa en hemnätslösning som gör det möjligt att på distans styra elektrisk utrustning som exempelvis lampor och spisen. De boende får även tillgång till Internet och email, och i ett senare skede ska energibolaget kunna läsa av energiförbrukningen via elnätet.

Bakom försöket står energibolaget Östkraft, Merkantildata Kommunikation som erbjuder hemservern Homepilot samt Norrköpingsföretaget X10 Scandinavia som distribuerar hemautomationsprodukten X10.

X10-tekniken kommunicerar via det vanliga elnätet. Hushållen i pilotprojektet ska utrustas med ett antal X10-mottagare som kopplas in emellan eluttaget och elförbrukaren, exempelvis en lampa. De mottagare som ingår i pilotprojektet kan slå på eller av strömmen eller ge dimmerfunktion, men i X10-sortimentet finns en uppsjö funktioner för exempelvis rörelsedetektering, värmereglering och larm.

Varje mottagare har ett unikt id-nummer, och styrs av hemservern Homepilot. Den utvecklades ursprungligen av norska PCTVnet, men vidareutvecklas och distribueras av norska Merkantildata.

Företaget hoppas liksom Ericsson på ett genombrott för intelligenta hem, en marknad som spås vara värd 300 miljarder kronor under de närmaste fem åren. Merkantildata menar emellertid ett den egna produkten är vassare än Ericssons hemserver Ebox.

- Homepilot har många fler funktioner än Ebox. Vi kan exempelvis gå ut på Internet, klarar bankärenden och har passwordsteknik och smartcardfunktioner för att exempelvis tanka pengar till ett cachkort, säger Jonas Falconer på Merkantildata Kommunikation.



Kopplas till tv:n


Homepiloten kopplas dels till tv-ns videoingång, dels till telefonjacket för att komma åt Internet. Styrningen av X10-produkterna sköts som sagt med signalering via det befintliga elnätet. Man behöver dock inte ha en Homepilot för att styra X10-mottagarna, en pc eller en speciell fjärrkontroll kan också användas.

Hittills har försäljningen av Homepiloten, som kostar 4 500 kronor, varit relativt blygsam, på ett år har runt 1 000 exemplar sålt i framför allt Sverige och Norge. Men Jonas Falconer sätter ribban högt.

- Vi räknar med att sälja ytterligare 30 000 exemplar före årets slut enbart i Sverige, säger han.

Ett sätt att lyckas med ambitionen just att samarbeta med energibolag, som i pilotprojektet med Östkraft. Både Jonas Falconer och Ulf Ericsson svarar jakande på frågan om pilottestet med Östkraft är av samma dignitet som Ericssons hemnätstest i Gävle där bland annat Gävle Energi deltar. Gävleförsöken ser dock ut att ha mer avancerade tjänster, som att mäta fukten i fastigheter med hjälp av sensorer och styrning av energiförbrukningen i fastigheten.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)