JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk kiselfabrik redo för start

Renrummet är färdigt och maskinparken fullt utbyggd. Efter sommaren räknar Strand Interconnect med att börja tillverka världens mest kompakta byggsätt i Norrköping.


- I slutet av augusti ska vi börja tillverka de första prototyperna för kunders räkning i vår fabrik, säger Leif Ljungqvist som är en av drivkrafterna bakom fabriksbygget.

Ett 250 kvadratmeter stort renrum är precis färdigbyggt och alla maskiner står på plats. Den närmaste veckan ska ägnas åt att kontrollera att all utrustning fungerar enligt specifikationen.

Därefter är det dags att börja implementera aluminiumprocessen som IMC, Industriellt Mikroelektronikcentrum, utvecklat under tio års tid.

- Under sommaren ska vi optimera processen. För det arbetet har vi själva utvecklat en testmatris. Sammanlagt ska vi genomföra 1 600 enskilda tester, säger Leif Ljungqvist.



Tunnfilmsprocess


Substratet som ska tillverkas i fabriken kan användas i flerchipsmoduler samt i få- och enchipsmoduler, där den sistnämnda är en sorts CSP-teknik (chip scale packaging).

Det speciella med Strands teknik är att företaget använder en tunnfilmsprocess - alltså samma process som halvledarindustrin använder för chipstillverkning - och inte mönsterkortsteknik. Därmed kan man på sikt krympa dimensionerna på ett helt annat sätt än konkurrenterna och således göra oerhört kompakta byggsätt.

Maskinparken som idag är installerad i fabriken kan användas för att tillverka totalt 37 500 åttatums kiselskivor per år. Ett mer realistiskt mål är dock att komma upp i en produktionsvolym av 15 000 skivor per år inom tre år.

- Idag talar vi med ett tiotal potentiella kunder, men innan några beställningar kommer måste vi bevisa att vi kan få ut grejer ur fabriken, säger Leif Ljungqvist.

I dagarna ska ytterligare två personer knytas till Strand. Det innebär att företaget har åtta anställda till hösten, då produktionen ska dra igång.

- Förmodligen kommer vi att anställa än fler innan årets slut, säger Leif Ljungqvist.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)