JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lyfter Dynarc

Nätföretaget Dynarc inleder ett samarbete med Ericsson ACC. Samarbetet kommer troligen att resultera i nya produkter redan i år eller i början av nästa år.


Svenska Dynarcs DTM-växel kommer att monteras in i nätverksprodukter från Ericsson ACC. Tillsammans ska företagen erbjuda Internettrafik över DTM - Dynamic synchronous Transfer Mode - till både operatörer och företag.

En möjlighet är att Ericsson ACC - Advanced Computer Communications- integrerar DTM i sin accessprodukt Tigris. Tigris samlar ihop hundratals modemlinjer och ISDN-linjer och slussar in dem i IP-nät av typen ATM eller Gigabit Ethernet. Att DTM-tekniken ska användas just med Tigris bekräftas dock inte.

DTM är ett alternativ till den äldre ATM-tekniken.

- Men DTM är lättare att administrera, säger George Wayne på Ericsson ACC.

Han ser många fördelar med DTM. Ett exempel är att ett DTM-nät uppdateras automatiskt när en ny nod kopplas in.



Vill rida på ip-vågen


Kontraktet skrevs under för över en månad sedan men offentliggjordes under Telekomdagarna i Sollentuna. Dynarc hoppas att samarbetet ska innebära ökade intäkter och en möjlighet för DTM att få en vidare spridning.

- Nu vill vi rida på IP-vågen. Utmaningen är att övertyga marknaden om att IP och DTM passar bra ihop, säger Olov Schagerlund, vd för Dynarc.

Netinsight, Dynarcs enda DTM-konkurrent, visade inga sura miner på presskonferensen.

- Det här är positivt. Det är ett stort steg framåt för DTM att en så stor aktör ställer sig bakom, säger Per Lindgren på Netinsight.

Dynarc har inriktat sig på att använda DTM för att bära Internettrafik medan Netinsight bygger en lösning för blandad klassisk teletrafik och data.

DTM började som ett forskningsprojekt på Sics och KTH med stöd från Ericsson och Telia. Forskare från projektet grundade Dynarc och Netinsight för två år sedan. De är ensamma i världen om att tillverka DTM-växlar och har nyligen lanserat sina första modeller.

Företagens lösningar är inte kompatibla, men företagen räknar med att kunna anpassa sig till varandra när det pågående standardiseringsarbete i Europa och USA är avslutat.

Jan Tångring Reporter på Nätvärlden

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)