JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Toshiba får kisel att lysa

Toshiba tycks ha löst problemet med att få kisel att lysa så att materialet kan användas till lysdioder istället för alla mer eller mindre komplicerade kombinationsmaterial som utnyttjas idag.


Att poröst kisel kan utsända ljus har varit känt sedan länge. Men tillverkningen av materialet kräver processer som inte är förenliga med kretstillverkning. Kiselkristaller i nanometerskala kan också fås att emittera ljus, men hittills har det krävt spänningsstyrkor på mellan 10 och 25 V. Toshiba har dock lyckats få nanokristaller att sända ut ljus vid en spänning under 5 V och har utvecklat en tillverkningsmetod som åtminstone i huvudsak är förenlig med konventionell kretstillverkning.

Toshibas lysdioder görs genom att en cirka två nanometer tjock film av amorft kisel läggs på ytan av en kiselplatta. Därefter upphettas skivan under några minuter till mellan 700 och 850 grader i en atmosfär bestående av syre och kväve.



Nanokristaller sänder ljus


Vid upphettningen bildas nanokristaller på kiselytan. Efter avsvalning emitterar nanokristallerna synligt ljus vid rumstemperatur. Genom att ändra processbetingelserna har forskarna dessutom lyckats variera nanokristallernas storlek och därmed våglängden för det ljus de utsänder.

En hel del forskning återstår dock innan kommersiella lysdioder kan göras i kisel. Forskarna har exempelvis ännu inte helt förstått principen för ljusemissionen.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)