JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter röstkvalitet i nätet

Tektronix har lanserat en analysator som ger nätoperatörer och tillverkare möjlighet att mäta röst-, data- och faxkvalitet i GSM-nät.


Det nya instrumentet, kallat M366plus Release 5.0, består av en basstation och en eller flera mobila stationer som förbinder GSM-, DCS-, PSTN- och PCS-nät. Genom att testa specifika parametrar i röstkanalen kan analysatorn hitta fel samt utföra objektiva mätningar av kvaliteten hos rösttjänsten. M366plus är, enligt Tektronix, det enda tillgängliga system som idag kan utföra mätningar på kvaliteten hos data- och faxsamtal.

Analysatorns basstation kan som mest anslutas till åtta PSTN-gränssnitt. Den kan skicka röstsamtal till en mobil enhet samtidigt som den tar emot samtal från andra mobila enheter. Den mobila stationen rymmer upp till fyra GSM-telefoner som kan skicka röst-, data-, fax- och SMS-meddelanden. Dessutom fungerar den som mottagare samt kan ta emot RF-nivåer och GSM-protokoll.

Både den fasta och mobila enheten innehåller mät- och instickskort med digital signalbehandling ombord, samt en bärbar dator för datainsamling. Till kvalitetsanalysatorn finns ett programpaket för analys av data och för att underlätta bearbetning av stora datamängder finns stöd för Oracle-databassystem som körs under unixservrar.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)