JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort kliv framåt för Linux

Synopsys har lanserat en Linuxversion av den populära VCS- simulatorn.


Operativsystemet Linux tog ett stort steg framåt härom veckan när verktygsleverantören Synopsys presenterade en Linuxversion av Verilogsimulatorn VCS.

Visserligen finns det sedan tidigare ett antal konstruktionsverktyg under Linux från leverantörer som Avant, Quickturn och Fintronic, men de verktygen är inte alls lika spridda på marknaden som VCS-simulatorn är.

Att Synopsys, liksom flera andra verktygstillverkare, börjar med att porta just en simulator beror delvis på att konstruktörer därmed kan dela upp tunga simuleringar på ett antal billiga Intelbaserade datorer.

Just den möjligheten vill allt fler användare ha, menar Synopsys. Annars har företaget, liksom marknadens andra stora spelare, tidigare intagit en avvaktande attityd mot Linux och hänvisat till bristande efterfrågan hos kunderna.



Verktyg för kodtäckning


Synopsys passar även på att lansera kodtäckningsverktyget Covermeter under Linux. Sådant verktyg används för att verifiera att testbänkar är heltäckande. De nya versionerna av VCS och Covermeter ska finnas kommersiellt tillgängliga i juli.

Om företaget även skulle lansera en Linuxvariant av syntesverktyget Design Compiler, som ju dominerar syntesmarknaden totalt, så skulle det vara en stor seger för Linux. Men det har inte hänt ännu.

Synopsys har valt att använda Red Hat Linux, en Linuxversion från den amerikanska programdistributören Red Hat Software som börjar te sig som en standard.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)