JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor skillnad mellan jobb på Nokia och Ericsson

Visst är det skillnad att jobba på finska Nokia jämfört med Ericsson. Nokia präglas av snabba beslut, ett informellt klimat och alternativa karriärvägar. Det menar Per Vollmer som efter 13 år på Ericsson gick till Nokia.


När Nokia för ett år sedan drog igång sitt nya utvecklingscentrum i Kista ekade lokalerna tomma. Idag är runt 110 personer sysselsatta med att ta fram radioaccessystem för GSM och WCDMA, maskin- såväl som programvara.

En av dem är Per Vollmer, som efter 13 år på Ericsson Radio gick till Nokia Telecommunications där han ansvarar för den digitala elektronikutvecklingen. Om de egna produkternas betydelse säger han:

- Nokias satsningar på GSM och bredbands-CDMA är beroende av att vi lyckas.



Lätt rekrytera till Nokia


Om allt går enligt planerna ska forsknings- och utvecklingscentrumet ha lockat till sig ytterligare ett hundratal tekniker på några års sikt. En tuff uppgift kan tyckas, med tanke på att arbetsmarknaden skriker efter erfarna ingenjörer. Men hittills har det uppenbarligen gått lätt att rekrytera.

- Många lockas av att få vara med och bygga upp verksamheten från grunden. Att det gått så bra för Nokia de senaste åren har nog också givit effekt, säger Per Vollmer.

Just de faktorerna bidrog till att han själv tog steget till Nokia. Efter ett år har han hunnit bli varm i kläderna och kan summera intrycken. Han menar att företagskulturen genomsyras av det faktum att företaget är finskt. Den största skillnaden jämfört med svenska företag är de snabba besluten.

- Här fattar man ett beslut och sen kör vi. I Sverige ska det jämt vara konsensus, och folk fortsätter att ifrågasätta besluten efter att de är tagna.

Innan han vande sig vid det annorlunda beslutsförfarandet kunde han bli förvånad och ibland irriterad.

- Det har hänt att jag suttit på ett möte och diskuterat något, och sedan kommer det ett mail där det framgår att vi bestämt en viss sak trots att jag trott att det enbart rört sig om en diskussion.

En annan skillnad är att Nokia satsar så medvetet på alternativa karriärvägar, något Per Vollmer ser som mycket positivt. Tekniker uppmuntras att förbli tekniker, och istället för att bli linjechef eller projektledare kan man befordras till specialist, vilket har likvärdig status. En specialists ord väger exempelvis tungt när ett projekt ska välja processor till en konstruktion.

På plussidan nämner han även företagsklimatet, som han tycker är öppet och informellt.

- Trots att de hierarkiska nivåerna är lika många som på Ericsson så känns organisationen mycket plattare här, och tekniska beslut fattas långt ner.

Han belyser med ett exempel om en tekniker som vill köpa en hårdvaruaccelerator. På Nokia kan han kontakta den behöriga chefen direkt istället för att gå till sin närmaste chef. Och cheferna dyker i sin tur direkt ner i organisationen istället för att gå via mellanchefer.

Å andra sidan finns byråkratiska regler som saknas på Ericsson. De Nokiaanställda får exempelvis inte installera programvara på sin pc utan datagruppens godkännande.

Trots att han räknar upp en lång rad olikheter mellan de två telekomjättarna, så tycker han ändå att likheterna är större än skillnaderna. Och han påpekar att även Ericsson är ett bra företag att arbeta på.

- Annars hade jag aldrig suttit där i 13 år.



Mycket asicutveckling


Idag har Nokias ettåriga forsknings- och utvecklingsföretag två typer av verksamheter.

Främst utvecklar man hela produkter som man har eget produktansvar för. Då ingår allt från förstudie till att få fart på produktionen. Ett sådant projekt är redan igång och Per Vollmers medarbetare är mitt uppe i en asickonstruktion, en FPGA-dito plus kretskortskonstruktioner.

- Vi räknar dessutom med att dra ingång två till fyra nya asicprojekt under året, säger han.

Men Kistaföretaget deltar även i globala projekt som drivs av systerenheter i andra länder. Det kan exempelvis gälla att konstruera en asic eller att skriva programvara för en digital signalprocessor.

För att klara sina åtaganden behöver Kistaenheten som sagt expandera ytterligare. Snart är det förhoppningsvis dags för en flytt från dagens tillfälliga lokaler - Nokia väntar på bygglov för en ny byggnad bredvid huvudkontoret i Kista.

Sedan kanske det blir lite lättare att hitta till företaget - idag står det nämligen Ericsson på skylten utanför dörren. På en inre glasdörr står det dock Nokia.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)