JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. WCDMA i fokus hos nya spektrumanalysatorer

Den svenska marknaden för spektrumanalysatorer en av de största i Europa. Detta beror till stor del på den utveckling inom mobiltelefoni som pågår i landet.


Elektroniktidningens marknadsöversikt handlar denna gång om de spektrumanalysatorer som finns för försäljning i Sverige. I översikten presenteras modeller från 13 tillverkare.

Mobiltelefonin ställer allt högre krav på analysatorerna när det gäller prestanda och mätområden. Det finns en stor efterfrågan för analysatorer som täcker frekvensområdet upp till 26,5 GHz, vilket behövs för GSM-tillämpningar.



Mikrovågslänkar


Även efterfrågan på spektrumanalysatorer som klarar 40 eller

50 GHz har ökat. Sådana används främst för mikrovågslänkar över korta avstånd - som till exempel Ericssons mikrovågslänk, med beteckning Minilink som arbetar upp till 38 GHz.

Trenden att göra spektrumanalysatorer anpassade till tillämpningar syns tydligt i översikten - en del kan till exempel utföra automatisk mätningar för GSM-eller Dect-tillämpningar.

Men den allra största utmaningen för tillverkare av spektrumanalysatorer är nästa generations mobiltelefonistandard, WCDMA. Detta bredbandiga system kräver spektrumanalysatorer med ännu högre dynamik än för GSM, samt ännu lägre fasbrus. Ett så kallat sant effektvärde eller true - RMS blir också allt mer viktigt.

I tabellen finns några analysatorer som inriktar sig på WCDMA mätningar. Några har anpassat sig till detta ändamål med hjälp av funktioner för grannkanalsmätning, så kallat ACP - adjacent channel power ratio och högre dynamik, vilket gör det lättare att detektera signaler.

Tektronix presenterar nya realtidsanalysatorer baserade på en helt ny arkitektur, som drar nytta av snabba AD-omvandlare och FFT-teknik. Användningsområdet omfattar just utvecklingen av WCDMA-system.

En annan tydlig trend inom spektrumanalysatorer är att katodstrålerören i skärmarna byts ut mot TFT-skärmar med ökad läsbarhet. De allra flesta analysatorer har numera färgskärm.

När man tittar i tabellerna ska man ha klart för sig att värdena endast ger riktlinjer. Vissa parametrar, som exempelvis noggrannhet och dynamik kan vara svåra att jämföra eftersom tolkningar varierar mellan tillverkarna.

När det gäller dynamik bör man titta noga på frekvensområdet, vilka filter som har används och om det har använts en förförstärkare för att pressa upp dynamiken. En del tillverkare specificerar endast skärmdynamik.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)