JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort steg mot bättre prototyper

Automatisk hänsyn till elektriska fenomen redan vid den logiska konstruktionen. Det lovar Zuken-Redac med verktyget Hot-Stage, som ser till att konstruerade kretskort och flerchipsmoduler faktiskt även kan tillverkas.


Utvecklingen inom kretskortskonstruktion går inte alls mot färre fel, totalt sett. Tvärtom tenderar antalet konstruktionsvändor att öka. Inte minst de ökande klockfrekvenserna ställer till problem när korten ska tillverkas.

Detta vill verktygstillverkaren Zuken-Redac råda bot på med Hot-Stage, ett program som ska sudda ut gränsen mellan logisk och fysisk konstruktion.

Verktyget ska ge konstruktören av de logiska funktionerna chansen att ta hänsyn till elektriska fenomen som signalfördröjningar, överhörning, signalintegritet eller elektromagnetisk kompatibilitet och EMC.

- Om någon hänsyn tas till detta idag så är den hänsynen ofta av måttligt exakt karaktär - linjär interpolation eller ibland rena gissningar, säger David Eagles, projektledare för Hot-Stage.

I praktiken är Hot-Stage en rejält kunnig router som kan användas med valfritt schemainmatningsprogram från Zuken-Redac, Viewlogic, Mentor eller Cadence (Cooper & Chyan). Bland funktionerna finns en grafisk nättopologieditor och en likaledes grafisk funktion som kan visa ett tvärsnitt genom kortet. Den funktionen kan i bästa fall reducera antalet nödvändiga lager, vilket spar pengar.

Den inbyggda kalkylfunktionen är en så kallad fältlösare (field solver) som beräknar impedans, överhörning och ledningsfördröjning-ar med andra- eller tredjegradsekvationer.

Inbyggt finns också rådgivningsverktyget EMC Advisor, ett program som med hjälp av mer eller mindre parametriserbara tumregler ger konstruktören en bild av hur känslig skapelsen är för elektromagnetiska störningar.

Verktyget, som för övrigt kan användas till alla typer av kretskort och flerchipsmoduler, är först ut i en serie som ska utvecklas i Zuken-Redacs nyss invigda forskningscentrum i Bristol, England. Nästa steg blir att eliminera fler analysvändor. Då når man vad Zuken-Redac kallar Routersyntes, alltså en autorouter som, med hänsyn till valda parametrar, själv drar ledningar på kretskortet så att hänsyn tas till överhörning, signalintegritet och EMC. Detta verktyg är dock långt ifrån färdigt.

Hot-Stage, som finns för Windows NT och Unix, har visats upp för ett antal utvalda kunder, och kommer att bli färdigt lagom till DAC, Design Automation Conference, i San Francisco i juni. Priset hamnar mellan 40 000 och 500 000 kronor beroende på konfiguration.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)