JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utforskar arkitekturen tidigt

Verktygsleverantören Cadence presenterar VCC, ett hjälpmedel för samtidig konstruktion av maskin- och programvara.


Med lanseringen av systemnivåverktyget VCC skördar Cadence de första frukterna av det fleråriga samarbetsprojektet Felix.

VCC, vars fulla namn lyder Cierto Virtual Component Co-design, tillhör en verktygstyp som fortfarande är sällsynt; det finns i dagsläget ett fåtal hjälpmedel på marknaden som stöder verklig sam- konstruktion av maskin- och programvara.

Icke desto mindre är behovet stort av att kunna utforska olika systemarkitekturer tidigt i utvecklingsarbetet och att testa olika så kallade virtuella komponenter, hårdvarukärnor såväl som mjukvaruditon. Just detta sägs VCC klara av.

Verktyget gör det möjligt att integrera hårdvaru- och mjukvarukärnor, testa olika uppdelningar mellan hård- och mjukvara samt analysera systemets prestanda.

- Man hittar fel och flaskhalsar så tidigt som möjligt och slipper tråkiga överraskningar sent i konstruktionsarbetet, säger Frank Schirrmeister på Cadence.

Detta är möjligt tack vare nya metoder för att uppskatta prestanda för inbyggd programvara såväl som för hårdvaran. En annan nyhet är den så kallade gränssnittssyntesen som hjälper till att skapa detaljerade gränssnitt mellan virtuella komponenter och att skapa klistret mellan ickekompatibla gränssnitt.

När konstruktionen förfinats i VCC-miljön genereras C-kod för de delar som ska implementeras i programvara och hårdvarukod för resten. Detta matas via länkar till andra verktyg.

VCC finns i både i Unix- och i Windows NT-version. Priset startar på 110 000 dollar.

Fler än 15 företag har deltagit i Cadence Felixinitiativ, däribland Ericsson. Flera av projektdeltagarna har även hunnit använda verktyget.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)