JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsytt för Java

IBMs nya utvecklingsverktyg är speciellt utvecklat för att skriva Javatillämpningar för inbyggda system.


Framtiden ser ljus ut för Java i inbyggda system. Allt fler som programmerar inbyggda system använder Java och nu börjar Java även förekomma i verkliga inbyggda tillämpningar.

IBM är ett av de få företag som har utvecklat programmeringshjälpmedel skräddarsydda för Java i inbyggda system. Visual Age Micro Edition heter IBMs nya utvecklingsmiljö för Java, som lanserades för en månad sedan.

Den nya utvecklingsmiljön inkluderar ett avlusningsverktyg som bland annat har villkorliga brytpunkter och samtidigt avlusning av program på flera målsystem. Ett verktyg för realtidsanalys visar viktig information om både programvaran och den virtuella maskinen som körs på målsystemet.

Med följer även ett verktyg för kodkonfigurering och kodoptimering. Utvecklingsmiljön inkluderar dessutom ett verktyg för att skapa grafiska användargränssnitt för den inbyggda tillämpningen.

Men Visual Age är inte enbart en utvecklingsmiljö. Den innehåller även IBMs JVM - Java virtual machine - och flera klassbibliotek.

Redan idag stöder Visual Age Micro Edition ett flertal olika realtidsoperativsystem. Den är optimerad för operativsystemet Neutrino från QNX på x86-, Mips-, PowerPC- och SH4-processorer.

Själva utvecklingsmiljön sker på en Windowsplattform. En preliminärversion av Visual Age har använts i Motorolas nya kommunikationsplattform för bilar, kallad Mobile GT.

Provexempel för utvärdering kan laddas hem gratis från IBMs webbsida.

Susan Kelly

www.embedded.oti.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)