JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hårdare miljökrav för Ericssons underleverantörer

Ericssons miljöredovisning för 1997 har just lämnat tryckpressarna.

Jämfört med föregångaren skärps kraven på underleverantörer, men i övrigt är den betänkligt vagt formulerad.



Ericsson ska ta sitt producentansvar. "Vi arbetar därför i hela kedjan, tillsammans med våra kunder och leverantörer, för att skapa produkter och rutiner som underlättar återvinning och återanvändning av utrustningen när den tjänat ut", skriver miljöchefen Mats-Olov Hedblom i miljöredovisningen för 1997.

Kraven på underleverantörerna skärps alltså jämfört med förra årets redovisning. Då nöjde sig Ericsson med frasen "hänsyn till miljö" vid bedömningen av legotillverkare och leverantörer.

Företaget lovar också att införa miljöledningssystem i alla enheter som påverkar miljön signifikant. Tyvärr förklarar redovisningen inte vad signifikant står för, och därmed sjunker miljömålets värde betänkligt.

Bristen på konkreta, kvantifierbara löften till förmån för svepande och vaga formuleringar är just det som förra årets redovisning kritiserades för när revisionsbyrån Deloitte & Touche gick igenom ett stort antal miljöredovisningar och jämförde med rekommendationerna från Sveriges finansanalytikers förening. Ericssons rapport var ett av bottennappen och årets redovisning uppvisar ingen tydlig förbättring.



Tydligare signaler


- Deloitte & Touche är inte en domare i det här läget. Ingen kan säga vad en miljöredovisning ska vara egentligen, säger Mats-Olov Hedblom.

Men han berättar också att japanerna har börjat satsa på miljö för att de tror att det kan avgöra vilka företag som överlever framöver.

Så om Ericssons aktier verkligen ska ses som en investering för framtiden borde miljöredovisningen ge tydligare signaler till finansanalytiker och andra att miljöfrågorna tas på allvar. Fast kanske är det luddiga löftet om miljöledningssystem ändå en bra start i en bransch som inte behövt fundera så mycket på miljö tidigare.

Kerstin Lundell

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)