JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Essex växer i Finland

Sundsvallsbaserade legotillverkaren Essex har köpt sin finländska branschkollega Enviset. Köpet dubblerar i ett slag omsättningen som för 1998 förväntas hamna på cirka 1,3 miljarder kronor.


- Sverige och Finland står för 85 procent av Nordens legomarknad och genom köpet av Enviset kan vi bearbeta de finska kunderna lokalt, säger Essex VD Rune Glavare.

Essex och Enviset är jämnstora legotillverkare med en omsättning på cirka 600 miljoner kronor. Företagen har i allt väsentligt samma produktionsteknologi och tillverkar industrielektronik med tonvikt på tele- och radiokommunikation. Essex har bland annat ABB, Ericsson, Telia och Siemens som kunder medan Enviset är underleverantör till bland annat Nokia.



Produktionsanpassning


Nästa steg för Rune Glavare blir att öka företagets tjänsteutbud:

- Vi vill kunna hjälpa kunderna med produktionsanpassning, till exempel komponentval och Cad-support.

Den nya supportverksamheten ska byggas upp lokalt vid fabrikerna men också genom samarbete med partners i Stockholm. Vilka det blir vill han dock inte avslöja.

Det är inte bara Rune Glavare som insett att Sverige och Norden är på väg att bli ett "legoland". Multinationella jättar som Flextronics och Solectron har också etablerat sig i Sverige. Glavare räds inte konkurrensen, däremot tror han att branschen kommer att omstruktureras.

- Den brokiga floran av förhållandevis många små legotillverkare kommer att få det svårare, säger han.

Detta trots att marknaden för legoproduktion växer med 25 procent årligen. En tillväxt som dels sker genom ökad "outsourcing" från bland annat Ericsson och dels genom organisk tillväxt.

Essex bildades 1989 av det som återstod av Televerksägda Telias Sundsvallsanläggning, (benämnd S6, därav namnet Essex). Av den ursprungliga personalstyrkan på 860 personer fick 100 anställning omgående. Antalet anställda har sedan dess ökat till 470. Cirka 210 av dem finns på före detta Arch Tech Electronics i Örnsköldsvik som 1996 förvärvades från Siemens.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)