JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Låt testresultaten styra processen

Med Processmart vill amerikanska testtillverkaren Genrad ta ett helhetsgrepp om elektronikproduktionsprocessen, från screentryckare till sluttest, och göra det möjligt att styra tillverkningen i realtid.


- Processmart är egentligen ett nytt koncept och inte en ny produkt, säger Jürgen Sedlacek på Teleinstrument, Genrads svenska representant.

Idén med Processmart, som lanserades på mässan Nepcon West i Kalifornien, är att koppla ihop informationen från all testutrustning, såväl Genrads egna som från andra leverantörer. Sedan ska informationen användas för att - i realtid - göra bedömningar av tillverkningsprocessen.

- Man måste kunna slår ner linan bums när man upptäcker ett fel. Om jag tillverkar en defekt enhet nu så kommer ju alla efterkommande enheter också att bli defekta, säger Jürgen Sedlacek.



Fokusera inte på enskild maskin


- Det gäller att inte fokusera på enskilda maskiner, som röntgen eller avsyning.

- Istället handlar det om att samla information om processen och göra en bedömning i realtid.

För att uppnå detta behöver man titta på de olika tillverkningsstegen, vilka testverktyg som behövs, vilka fel som kan uppstå och hur man hittar dem.



Frågetecken kring dataformat


Idag kan man ta CAD-data från de flesta konstruktionsverktyg och extrahera information till bland annat screentryckaren, monteringsmaskinerna och ugnen. Dessutom ger dessa data ett basunderlag för testarna.

- Vi jobbar intensivt tillsammans med andra amerikanska tillverkare på att vända på steken så att det också går att hämta information från maskinerna, säger Jürgen Sedlacek.

Men då krävs att man kan enas om både formatet liksom vilka data som ska ingå. Redan idag går det dock att beräkna bland annat produktionstakt och testbarhet.

- CAD-data laddas ned via Gencad-formatet till olika moduler i Simbridge. Sedan går det att undersöka bland annat producerbarhet, testbarhet och linbalansering liksom att programmera produktionsmaskinerna.

I teorin kan man alltså redan idag sitta vid skrivbordet och trimma produktionsprocessen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)