JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk paneldator vann pris på CeBit

En persondator med platt skärm från svenska MultiQ och danska Inside Technology vann titeln "Bästa hårdvaruprodukt" vid sin premiärvisning på CeBit-mässan i Hannover nyligen. Och nu, menar MultiQ, är de platta skärmarnas tid verkligen inne.


- Nog visste vi att vi hade en bra produkt, men att uppståndelsen blev så stor var skojigt, om än lite av en överraskning, säger Marianne Ardsjö på skärmföretaget MultiQ.

Paneldatorn, som företagets platta persondator kallas, är resultatet av ett samarbetsprojekt, med danska Inside Technology, som inleddes för ungefär fem månader sedan. I datorn har det danska företagets expertis inom enkortsdatorer smälts samman med MultiQs platta skärmteknik.

- Paneldatorn representerar ett helt nytt tänkande. Den tar mindre plats och drar dessutom mindre ström än en vanlig persondator med en traditionell skärm, säger Marianne Ardsjö.



Sjunkande pris


Den dator som visades på CeBit har en platt skärm med måttet 15,1 tum, Intel 233 MHz MMX-processor, 3,2 Gbyte hårddisk, diskettenhet och CD-romläsare. Priset kommer att ligga på runt 35 000 kronor. Företaget tror sig ändå kunna locka många nya kunder att börja använda platta skärmar.

- Hittills har banker och finansbolag varit våra främsta kunder, tillsammans med elöverkänsliga användare. Men vi tror att priset kommer att sjunka 10-15 procent under året vilket borde intressera en rad olika användare, menar Marianne Ardsjö.

MultiQ, som tillsammans med japanska Kyocera börjat utarbeta standarder för platta skärmar, räknar med att marknaden kommer att öka med 300 procent under 1998. Och under 1999 förväntar sig företaget en rusning på konsumentmarknaden.

- Visst har övergången från traditionella bildrörsskärmar till platta skärmar gått långsammare än vi och många andra tillverkare räknade med för några år sedan. Men nu sjunker priset, främst tack vare ökad användning och ett större antal tillverkare, säger Marianne Ardsjö.

Försäljningen av platta skärmar väntas fördubblas i Sverige, från förra årets 5 000 till 11 000 skärmar under 1998. Och MultiQ är med sin nästan 60 procentiga marknadsandel en klar ledare på den svenska marknaden.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)