JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt fler satsar på ny snabb seriebuss

Med en och samma kabel kan upp till 63 datorer, videokameror och annan multimediautrustning kopplas samman. Och bandbredden blir hög. Seriebussen som klarar detta heter IEEE 1394, med smeknamnet Firewire.


IEEE 1394 är en billig, skalbar seriebuss med överföringshastighet på upp till 400 Mbit/s. Allt fler företag satsar på denna buss, som även kallas Firewire, och bussen börjar etablera sig som en industristandard för både digital konsumentelektronik och datorer. Firewire kan bland annat koppla ihop digitalvideo, digital-tv, digitala bandspelare och vanliga datorer.

- I framtiden kommer 1394 att bli standardgränssnittet mot all digital konsumentelektronik, säger Mark Kirstein på marknadsanalysföretaget Instat.



Intel har lovat kisel


Enligt Instats optimistiska prognos kommer antalet 1394-enheter att öka från runt sex miljoner 1998, till över 150 miljoner år 2000. Idag domineras firewiremarknaden av digitala videokameror och videoredigering, där trenden är att byta analogsystem mot digitalsystem. Men det dröjer innan firewire blir vardagsmat. Marknaden väntar på halvledarjätten Intel, som har lovat att implementera firewirebussen i kisel.

Intel stödjer firewirebussen men har valt att vänta med att integrera ett 1394- gränssnitt i sitt chipsset. En anledning kan vara att standarden fortfarande ändrar sig, det kommer ständigt nya överföringshastigheter.

Trots detta lanseras periferienheter och konsumentelektronik med den nya bussen. Sony, JVC och Sharp har till exempel lanserat digitala videokameror med 1394- portar. Compaqs Presariofamilj är ett exempel på persondatorer utrustade med firewire. IBM, Lucent, Philips och Sony är bland de företag som lanserar "add- in" datorkort med firewireportar. Udda firewireprodukter, som exempelvis ett konstruktionspaket från Philips och en bussanalysator från Nohau, börjar också dyka upp på marknaden.

Hittills har framgångarna varit störst för digitala videokameror, men Instat tror att alla tv-adaptrar och digital-tv-mottagare i framtiden kommer att utrustas med firewire. Firewire kommer så småningom att dyka upp även i datorer.



Billiga kontaktdon


Det finns flera anledningar till att framtiden ser så ljus ut. Bussen är snabb och klarar överföringshastigheter på 100, 200 och 400 Mbit/s, och snart även 1 Gbit/s. Den klarar isokron dataöverföring vilket gör den skräddarsydd för multimediatillämpningar med hög bandbredd.

Bussen kopplar upp till 63 enheter i en lång kedja eller som ett stjärnnät, med upp till 4,5 meter mellan enheterna. Och identifieringen av enheter som kopplas in sker kontinuerligt. Användaren kan med andra ord koppla en 1394-kompatibel enhet direkt till bussen medan utrustningen är i drift.

På många sätt liknar firewire en höghastighetsversion av den populära USB, universal serial bus. En skillnad är dock att enheterna kan kommunicera med varandra utan att behöva dirigera information genom en kontrollenhet, till exempel en persondator. Man kan alltså koppla två videokameror direkt till varandra, så kallad "peer-to-peer" kommunikation.

Intresset för 1394 beror också på den enkla arkitekturen som gör bussen någorlunda billig. Bussen består av sex kablar, och billiga kontaktdon finns att köpa från bland annat Molex. Periferienheter kan till och med försörjas med kraft via bussen.



Rötter på Apple


Tekniken och även smeknamnet Firewire, kommer ursprungligen från Apple och var tänkt som ett alternativ till standardgränssnittet SCSI. En organisation, IEEE 1394 Trade association, bildades för fyra år sedan för att definiera standarden och de första specifikationerna finns att köpa från organisationen.

I dagsläget är mer än 80 företag medlemmar, däribland Apple, Intel, Microsoft, Hewlett-Packard och Sony.

Susan Kelly

www.1394TA.org/index.htm

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)