JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselsmedjor utmanar traditionella asictillverkare

Allt fler asicar tillverkas nu av kiselfabriker, foundries, som erbjuder lägre kiselpris än traditionella asicleverantörer.

Men det blir mer komplicerat för kunderna, som själva måste hantera de arbetsmoment och verktyg som normalt ingår i asicleverantörens servicepaket.



Traditionella asicleverantörer möter allt hårdare konkurrens från renodlade kiselfabriker, foundries. En viktig orsak är att kiselfabrikerna specialiserat sig på att tillverka just kisel, och därför gör det billigt. Ett annat skäl är att det blir allt svårare för ett enda företag att vara bäst på allt inom asictillverkning. Utvecklingen går därför mot en renodling, där ett antal nischföretag tar hand om varsin arbetsuppgift.

Den som låter sin asic tillverkas i en kiselfabrik köper en rad tjänster från olika företag: kiselproduktion, bibliotek, verktyg för fysisk konstruktion, kapsling och test samt färdiga konstruktionsblock (IP - Intellectual Property), exempelvis processorkärnor, gränssnitt och andra funktioner som man inte vill konstruera själv.

En nackdel är naturligtvis att kund-leverantörsförhållandet blir betydligt mer komplicerat jämfört med när man köper kisel plus ett helt servicepaket från en enda asicleverantör.



Höga krav på kunden


Detta ställer höga krav på kunden, som måste behärska den fysiska konstruktionen - layout, timingverifiering och kontroll av konstruktionsregler - och kunna välja rätt bland utbudet av leverantörer. Och ha råd att skaffa den kompetens och de verktyg som behövs.

För ett stort företag som tillverkar kretsar i stora volymer lönar det sig säkert ofta att följa det renodlade COT-konceptet (Customer Owned Tooling), som innebär att man själv äger hela verktygskedjan. Ett annat alternativ är att anlita ett konsultföretag som hanterar såväl verktyg som konstruktionsblock.

Under hösten har dock en handfull intressanta nyheter förändrat bilden något, och ledande analytiker talar redan om en ny framväxande affärsmodell, asic light-modellen.

En av nyheterna rör marknadens största renodlade kiselfabrik TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - som i augusti lierade sig med Artisan Components, ett företag som erbjuder inbyggda minnen, standardceller och in-och- utgångar. Duon skänker bort Artisans bibliotek till TSMCs kunder. Några veckor senare kunde kiselfabrikerna i taiwanesiska UMC Group presentera ett liknande avtal med just Artisan.

Även den likaledes taiwanesiska kiselfabrikanten WSMC - Worldwide Semiconductor Manufacturing Corporation - tar ett steg närmare den klassiska asicmodellen med ett avtal med verktygsleverantören Avant. De båda företagen ska samarbeta för att utveckla konstruktionsverktyg såväl som bibliotek.

Charlotta von Schultz

Läs mer om foundries på www.fsa.org (Fabless Semiconductor Association)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)