JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "EBV är Sveriges bästa distributör"

Sveriges elektronikköpare tycker att EBV är den bästa distributören, tätt följt av Miko Komponent och Jacob Hatteland. Lägst betyg får Acte. Det framgår av en färsk undersökning - Ranking 98 - som bygger på drygt 400 intervjuer.


- Det här var roligt. Vi har bara varit igång här i Sverige i två år, och att då få ett sådant här erkännande känns oerhört bra, säger Anders Landgren, vd på EBV som numera kan titulera sig Sveriges mest uppskattade komponentdistributör.

EBV toppade Ranking 98, en undersökning av hur Sveriges komponentköpare upplever sina distributörer.

- Så vitt vi vet har ingen annan gjort något liknande, säger Lars Skantz på konsultföretaget Skantz Nordic AB.

Tillsammans med marknadsundersökningsföretaget Marknadstestarna i Stockholm AB har han låtit intervjua 402 elektronikköpare på 359 företag i Sverige. Samtliga svarande jobbar på elektronikproducerande företag som omsätter minst 5 miljoner kronor och köper komponenter för minst 100 000 kronor om året. Tanken är att undersökningen ska återkomma varje år.

Bland de intervjuade finns både tekniker och inköpare. De intervjuade fick först rangordna åtta egenskaper: service, sortiment, priser, teknisk support, kontaktmöjlighet, leveranstider, leveranspålitlighet och information.



Viktade betyg


- Leveranspålitlighet visade sig vara absolut viktigast. Kvaliteten på information som säljbesök, kataloger och reklam prioriterades däremot lågt, kommenterar Lars Skantz.

- Även om kriterierna upplevs som olika viktiga höll majoriteteten av de intervjuade med om att dessa åtta egenskaper var de väsentligaste för en distributör, säger han.

De intervjuade redogjorde för vilka deras huvudleverantörer av komponenter var, och betygsatte hur väl dessa leverantörer uppfyllde de åtta egenskaperna. Betygen viktades utifrån kriteriernas rang så att betyg på högt värderade egenskaper betyder mer för slutresultatet än bedömningen på mindre prioriterade egenskaper.

Rapporten omfattar de 16 distributörer som minst 30 av de intervjuade uppgett som betydande leverantör. Elfa var, föga överraskande, den distributör flest svarande angav. De andra stora, som Arrow, Avnet och Ericsson Component finns naturligtvis också med. Fem av de 16 har sina hemvister utanför Stockholm - EBV och Bejoken i Malmö, Storel och Modern Elteknik i Göteborg samt OEM-Component i Tranås. På listan finns egentligen bara en överraskning - Schneider, före detta Telemecanique, som är stort på elektromekanik och produkter som gränsar till elområdet.

Däremot saknas ett antal distributörer som omsättningsmässigt ligger i samma klass som de 16, exempelvis Memec, IE Komponenter och Pelcon.

- Det var helt enkelt inte tillräckligt många som angav dem som en av sina fem viktigaste leverantörer, kommenterar Lars Skantz.

Rapporten finns i två versioner, en grundversion som kostar 18 000 kronor och en specialversion som enbart kan köpas av de distributörer som betygsatts, för 28 000.

- En hel del är ju känsligt material. Dit hör till exempel de personliga kommentarer och omdömen som de intervjuade fått ge om varje företag och särredovisningen av teknikers och inköpares omdömen, säger Lars Skantz.

Han är en välkänd figur i Elektroniksverige, och han har många strängar på sin lyra. Förutom konsultföretaget sitter han med i styrelsen för legotillverkaren Trienta och arbetar dessutom mycket med mässan Elektronik/EP99 som går i januari i Stockholm. Är det inte svårt att hålla isär rollerna?

- Nej, som konsult är man tvungen att leva med olika uppdragsgivare. Det blir en vanesak, säger Lars Skantz.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)