JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskar bygger hypersnabba stadsnät

De svenska uppstickarföretagen Chordnet Systems och Net Insight skall gemensam ta fram en lösning för att öka kapaciteten i morgondagens stadsnät.


Över 100 gånger högre kapacitet. Det är inte orimligt, lovar företagen bakom den nya tekniken.

- För att öka kapaciteten i stadsnätet behöver man en annan lösning än den som byggts upp i dagens långdistansnät. Genom att tidigt ta fram en kraftfull sådan vill vi skaffa oss en egen nisch, säger Lars Egnell vd på Chordnet.

Än så länge är konkurrensen tämligen måttlig inom detta område, menar Lars Egnell. Tillsammans har Chordnet och Net Insight den kompetens som krävs för att kunna erbjuda ett nät som klarar de framtida kraven på hög bandbredd för data- och videotillämpningar.

I samarbetet står Chordnet för kunskapen om transmissionen i nätet, medan Net Insight tillhandahåller kommunikationstekniken.



Rötter på Ericsson


Chordnet är ett relativt nystartat företag med rötter i Ericssons utveckling kring våglängdsmultiplexering. Företagets första produkt är, inte oväntat, ett våglängdsmultiplexeringssystem som väntas vara klart för leverans efter nästa sommar.

Även Net Insight har sina rötter i Ericsson, men företaget har stått på egna ben i två år nu. Och målet är att införa en helt ny transportnätstandard - DTM, Dynamic synchronous Transfer Mode - vad gäller multiplexering och switchning. En första produkt optimerad för just stadsnät finns redan framme.

När företagens första gemensamma produkt kommer att släppas vill Lars Egnell inte kommentera. Troligt är väl att den dyker upp i samband med Chordnets första lansering.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)