JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även jättarna vill ha standardkontakter
Närmare 90 leverantörer, med sammanlagt över 160 kontaktdonsfabrikat på sina produktlistor, deltar i marknadsnyckeln i detta nummer. Kortare ledtider har ökat efterfrågan på standardkontakter.


Krympande mått och ökande hastigheter. Det är naturligtvis vad som driver marknaden när det gäller kontaktdon, precis som när det gäller annan elektronik. Men andra trender är också intressanta att notera, exempelvis att efterfrågan på kundanpassade don minskar, till förmån för standarddonen.

- Även stora kunder frågar efter standardsortimenten, säger Björn Gullicksen, kontaktdonschef på distributören Berendsen.

Kortare ledtider och ökad prismedvetenhet ser han som de främsta orsakerna.

- Förr satt utvecklingsavdelningarna för sig själva, men numera sitter inköpsavdelningen oftare med i utvecklingen, så jag tror att de har styrt in arbetet på frågor om tillgänglighet och prisnivåer. Om man då vill vara med som leverantör får man gå in på standardkomponenter, säger Björn Gullicksen.



Donen blir allt intressantare


Kontaktdon har väl traditionellt inte betraktats som särskilt sexiga, men sakta men säkert tycks synen på dem förändras. All elektronik blir mindre utom kontaktdonen, sägs det ibland, och i små tillämpningar har donen kommit att kräva en proportionellt större del av kortytan. Därigenom har det blivit viktigare att ta hänsyn till dem på ett tidigt stadium i konstruktionsarbetet, och konstruktörerna får allt mer att vinna på att donen utvecklas.



Spicemodeller


Mångpoliga don med individuellt filtrerade ben, kort-till-kortdon med bendelning på 0,4 mm och datormodeller för Spicesimuleringar av don hör till de avancerade produkter vi skrev om redan i en kontaktdonsspecial för ett drygt år sedan (Elektroniktidningen 16:97).

Tyska Interconnectrons kontakter i serien Hypertac visar också på uppfinningsrikedomen när det gäller att förbättra fjädringen i kontaktdonen. Fjädrande trådar i honkontakten gör att kontakten knappast kan brytas med mindre än att stiftet dras ut. Anledningen till att kontakter är stora är ju att de måste klara mekaniska påfrestningar, så den här typen av lösningar kan göra det möjligt att krympa donen i framtiden. På kontaktdonsmarknaden kan man också notera att skärmade don säljer bra, liksom kombinationsdon för kraftmatning och signalöverföring - samt givetvis att don för ytmontering fortfarande plockar marknadsandelar på bekostnad av hålmonteringsdon.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)