JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. - KTH måste ta vara på möjligheterna i Kista

Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH, ska bli Sveriges bästa högskola inom elektronik och IT, säger nye rektorn Anders Flodström. Vägen dit går via ett nytt campus i Kista, och nära samarbete med industrin.


Anders Flodström har bara varit rektor på KTH i några veckor. Men redan har hans visioner om ett nytt campus i Kista väckt uppmärksamhet.

- Kista är unikt. Där finns 25 000 människor som jobbar med elektronik, telekom och IT. Det vore konstigt om inte KTH kunde utnyttja det bättre än idag, säger Anders Flodström, eller Flodis som han sedan ungdomstiden som ishockeyspelare kallas av alla som känner honom

Trycket på honom är hårt. Många vill komma till tals med den nye rektorn och ha synpunkter på hans visioner, som i vissa kretsar är klart kontroversiella.



Var tionde teknolog i kista


Om fem år ska - om visionerna blir verklighet - närapå 1 000 teknologer studera i Kista. De flesta ska bo i nya studentbostäder, försedda med bredbandsanslutningar och belägna på några minuters gångavstånd från undervisningen. En ny stadsplan finns redan framme.

- Många säger att KTH här inne i Stockholm är en unik studiemiljö. Men det finns flera sätt att bygga upp unika miljöer. Utbildning nära industrin och bra studentbostäder lockar nog också, särskilt för de som inte redan bor i Stockholm.

Just industrinärheten är ett viktigt element i Flodströms vision.

- I en tid när livslångt lärande blir verklighet är det nödvändigt för KTH att öka sin växelverkan med industrin, konstaterar han.

Det kan exempelvis göras genom att KTH och industrin utnyttjar varandras lärare, genom att varva studier med industriprojekt eller genom att ha friare intag till högre årskurser.

- Den som är högskoleingenjör eller har avbrutna studier bakom sig borde kunna hoppa in på tredje eller fjärde årskursen för att bli civilingenjör eller licentiat. Jag har väckt frågan och hoppas kunna genomföra detta i Kista.



Har gjort det i norrköping


Att skapa satellitcampus är inget nytt för Anders Flodström. Han kommer närmast från rektorsstolen på Linköpings universitet, där han bland annat var drivande bakom civilingenjörsutbildningarna i grannstaden Norrköping. Före dess basade han på Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling och delade ut pengar till forskningsprojekt.

På KTH har han en gedigen bakgrund. Tidigare var han vicerektor och professor i fysik blev han 1985.

Han är den förste att påpeka att förändringarna på KTH inte kommer att gå smärtfritt. Ledarskapsresurser är en trång sektor, KTHs kultur kan ställa till problem och pengar är en annan fråga som håller honom sömnlös.

- Men pengarna är nog det minsta problemet, säger han.

Kulturen kan bli en värre nöt att knäcka. KTH är inte känt för sin stora förändringsbenägenhet.

- Visst, det handlar om en stor mental förändring. Men den är nödvändig, understryker han.

Att flytta fler institutioner till Kista är dock inte aktuellt.

- Det är enklare att skaffa resurser till att bygga upp något nytt från grunden. Lite dubblering av kurser kommer det kanske att bli, men det är inte så farligt.

Idag har KTH en handfull institutioner med ungefär 35 professorer - totalt ett par hundra anställda - i Electrumhuset i Kista. Om visionerna ska förverkligas kommer antalet anställda åtminstone att fördubblas.

Forskningen i Kista domineras av elektronik och telekommunikation. Och här tycker Anders Flodström själv att han har några trumfkort i förändringsarbetet.

- Där finns ovanligt många entreprenörer bland professorerna, kompetenta människor som är beredda att jobba stenhårt för att bygga upp något nytt.

Förslag finns redan framme på två nya utbildningsprogram i Kista, ett inom elektronik och ett inom telekom. Men Flodström poängterar att det inte får gå för fort. Teknologerna som börjar första året måste ha något meningsfullt att komma till år två, tre och fyra.

- Realistiskt är att de första civilingenjörsstudenterna i Kista börjar på hösten år 2000, säger han.



Stärka Stockholm


Ribban ligger betydligt högre än att "bara" så snabbt som möjligt få fram fler civilingenjörer. Målet är snarare att stärka hela Stockholm som region. Satellitcampuset i Kista är bara ett element. KTHs verksamhet i Södertälje och Haninge är andra viktiga delar.

- Stockholm tävlar ju inte direkt med Linköping, Västerås, Göteborg eller Skåne. Snarare är det Hamburg, Bremen, London eller Paris som vi ska mäta oss mot, säger han.

- Och här ska KTH spela en mycket större roll än idag. Vi har bredden och forskningen som krävs för att spela i en högre division än de andra tekniska högskolorna i Sverige.

- KTH ska bli ett elituniversitet, säger Anders Flodström.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)