JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB säljer ut legotillverkningen
En av Sveriges största kretskortstillverkare är till salu. Det är ABB:s fabriker i Västerås och Malmö som söker en ny ägare som helhjärtat vill ägna sig åt legotillverkning.


- Även om vi är stora i Sverige så är vi i ett globalt perspektiv ganska små, säger Lars-Erik Lindbäck som är vice vd på ABB och tillika ansvarig för området Automation.

- Vi har därför beslutat oss för att outsourca kretskortsproduktionen som ju är ett eget kompetensområde.

ABB har sedan gammalt en kretskortsfabrik i Västerås som betjänar företagets olika affärsområden. Fabriken har 530 anställda och omsättningen i fjol uppgick till 800 miljoner. 50 procent av produktionen gick till ABB Automation, 45 procent till andra affärsområden inom koncernen och ynka 5 procent till externa kunder. Fabriken är skräddarsydd för att producera korta serier och för att snabbt kunna ställa om till nästa produkt.

När ABB köpte Alfa Laval Automation i höstas följde kretskortsfabriken i Malmö med på köpet. Den omsatte 185 miljoner kronor 1997, har 160 anställda och 60 procent av produktionen går till externa kunder.

- Vi kommer inte nödvändigtvis att sälja fabrikerna till samma köpare, säger Lars-Erik Lindbäck.

- Försäljningen blir inte klar förrän första kvartalet nästa år. Vi håller på att utvärdera ett antal alternativ och söker en köpare som kan ge oss lite teknisk överhörning och bättre komponentpriser.

Utförsäljningen kommer att ske med leveransavtal till ABB och i spekulationerna kring tänkbara köpare förekommer därför multinationella jättar som Solectron, SCI och Flextronics. Se artikel på nästa sida.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)