JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mätinstrument från 110 svenska leverantörer

I Sverige finns över hundra företag som säljer mätinstrument och utrustning för datainsamling. Elektroniktidningen har kartlagt utbudet.
 
 
Här presenteras en nyckel till den svenska marknaden för mätinstrument. Vi har försökt få med så många instrument för elektriska och optiska signaler som möjligt.
 
Det går med andra ord att hitta det mesta från multimetrar, oscilloskop, logikanalysatorer och spektrumanalysatorer till olika typer av specialinstrument för tv, mobiltelefoni och datakommunikation. I översikten ingår också instickskort och programvara.
 
I nyckeln finns 110 företags utbud listat i 27 olika produktgrupper. Vanligast är temperaturmätare som säljs av 57 företag. Värdemässigt är dock oscilloskop den största produkten.
 
Storsäljare är annars digitala multimetrar och instrument för EMC-mätningar. Det kommer ständigt nya modeller för både förberedande tester och för noggrannare sluttester.
 
 
 
Bärbart och pc
 
 
En stark trend är att allt mer av instrumenteringen blir pc-baserad. Det ger många fördelar eftersom man kan åka snålskjuts på den prestandaökningen som hela tiden sker inom datorindustrin. Samtidigt blir det enkelt att skriva program, analysera data och sedan göra rapporten. Allt i en välbekant Windowsmiljö.
 
Ett annat modeord för mätinstrument är batteridrift. Instrumenten ska vara batteridrivna och lätta att ta med sig.
 
Analog känsla med digital precision är ett annat nyckelbegrepp som kanske bäst illustreras med Tektronix digitala fosforoscilloskop, DPO, som lanserades i juni. Användaren får lika mycket information som med ett analogt oscilloskop men med digitaloscilloskopets alla fördelar.
 
Inte att förglömma är att instrumenten ska vara lätta att använda. Ett sätt att lösa det är att göra gränssnittet i Windows eller i varje fall Windowsliknande som i Hewlett-Packards årsgamla oscilloskopfamilj Infiniium. Där kan man använda musen för att styra oscilloskopet.
 
Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)