JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stabil temperatur i ytmonteringen

Temperaturskillnader medför onoggrannheter. Det är ett skäl till att Universal lanserar en monteringsmaskin med motorer som inte avger värme.


En temperaturskillnad på 30 grader kan medföra en onoggrannhet på 8 tusendels tum i monteringen.

Det menar utrustningstillverkaren Universal Instruments, som lanserar en vidareutveckling av monteringsplattformen GSM2. Den största nyheten är de egenutvecklade linjärmotorerna som inte avger någon värme, och därmed slipper man en källa till onoggrannhet.

Även i andra avseenden är GSM2 en kompetent maskin. Den är byggd på samma plattform - GSM, General Surface Mount Application Machine - som alla företagets utrustningar, och är försedd med två monteringsaxlar.



Fyra komponenter samtidigt


Maskinen kan förses med två monteringshuvuden, som vart och ett hanterar upp till fyra komponenter samtidigt. Med det flexibla huvudet FX kan utrustningen hantera så gott som samtliga förekommande komponenter - minimala chipkondensatorer i storlek 0201, flip-chip med geometrier ner till 0,2 mm, minikapslar som CSP eller till och med udda hålmonterade komponenter.

Ett annat intressant huvud har benämningen NCC8. Det hanterar också fyra komponenter samtidigt, med upp till 10 mm sida. Dessutom har det ett inbyggt avsyningssystem. Enligt tillverkaren ökar detta både snabbhet och noggrannhet i förhållande till andra lösningar

Men den som så önskar kan använda även andra typer av huvuden, exempelvis för hårt tryck, för filmburna komponenter (TAB), för extra små dimensioner eller för olika typer av dispensering. Möjligheten att byta monteringshuvud och därmed egenskaper är själva grundpoängen med plattformen GSM.

I motsats till många andra tillverkare lanserar inte Universal något entydigt mått på antalet komponenter som kan monteras per timme. Skälet är att man anser att sådana mått inte säger särskilt mycket, eftersom monteringshastighet beror så kraftigt på hur maskinen är bestyckad och hur kortet som ska monteras är skapt. Men man hävdar att "hastigheten alltid är i klass med andra ledande fabrikat".

Universal har kontor i Stockholm.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)