JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Linnputern" kan styra den händiges växthus, värmepanna eller värmepump

Linnputer

Liten dator för styrning av bland annat hobbyväxthus

Konstruktör: Sven Linnman, Linnman Elektronik, Åkersberga



Ska hobbyväxthuset stå öppet eller stängt när man åker bort på semester? Med Linnputern, Sven Linnmans lilla dator för enkla automationstillämpningar behöver man inte längre välja.

Datorn kopplas till 24-voltsmotorer vid växthusets dörr respek-tive fönster. Temperaturgivare och magnetventil för vattningen ansluts också.

På den lilla kontrollpanelen och dess skärm går det att ställa in vid vilken temperatur man vill att fönstret ska öppnas. Räcker inte det öppnar datorn dörren också. Användaren ställer också in hur mycket det ska vattnas under varje soltimme.

- Det viktiga är att det är rätt temperatur - sedan bestäms vattningen av hur mycket sol det blir. Det hade varit svårt att mäta fuktighet i jorden och sånt på ett billigt och bra sätt.

Hur vattnet sedan leds till växterna är upp till användaren.

- Jag har själv slangar i marken som vattnar. Genom att vattnet kommer underifrån blir det torr jordyta och inte så mycket ogräs.

Ett paket med dator, två motorer, vattningsventil och givare kostar runt 4 000 kronor inklusive moms, och Sven Linnman räknar med att det tar ungefär en halv dag att montera för den som är lite händig.



Nya tillämpningar på hemsidan


Sven Linnman, som till vardags utvecklar styrsystem för Permobils elektriska rullstolar, tog fram sin lilla dator i början av året. Runt tio kunder har köpt Linnputern hittills, utan att den har marknadsförts särskilt aktivt.

Flera har hittat den genom hemsidan på Internet.

- Jag kommer ju försöka förbättra programmen efter hand. Just nu skriver jag på ett program för shuntreglering av värmepannor. En annan person skriver ett program för värmepumpar och en tredje skriver program för solfångare.

När programmen är klara ska de göras tillgängliga genom hemsidan så att även tidigare användare ska kunna byta användningsområde för sin dator om växthuset säljs. Linnputern har en RS232-kontakt som gör att man enkelt kan ladda in uppdaterade program från en PC. Eller användarens egna program, om hon eller han behärskar Basic.

- Jag siktar ju på att få Elfa eller Clas Ohlson eller nån att ta upp den, säger Sven Linnman som dock inte har tagit kontakt med någon distributör ännu.

- Först vill jag ha lite mer att locka med.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)