JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tejp visar väg

AKKA- plattan

Ett inomhusfordon för handikappade barn.

Konstruktör: Jan Marcusson, JCM Elektronik i Helsingborg



Vanlig svart isoleringstejp på golvet fungerar som räls för Akkaplattan, ett fordon för barn med både rörelse- och förståndshandikapp. Maximal hastighet är en kilometer i timmen, och tack vare tejpen - som fordonet håller koll på optiskt - behöver passageraren bara en kontroll: kör.

- Man tror att många handikappade barn uppfattar världen som platt. Eftersom de aldrig har krupit har de inte lärt sig att uppfatta tre dimensioner. Man följde upp tio barn på ett dagis på Söder i Stockholm efter att de använt plattan, och åtta av dem hade fått bättre syn, säger Jan Marcusson.

En första prototyp togs fram 1992 med stöd från Lions och Handikappinstitutet. Sedan 1993 har ungefär 200 exemplar sålts i Sverige, Finland, Danmark och Holland. Även från Österrike och Norge visas nu intresse.

Priset är ungefär 30 000 kronor, runt hälften av vad en elektrisk rullstol kostar. De båda framhjulen har var sin motor.

- Jag hamnade på detta eftersom jag har jobbat med helautomatiska truckar tidigare. Det här är i princip en rullstol och en gaffeltruck som är ihopparade.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)