JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Handfast hjälp för handikappade

ISAAC

Kommunikationsdator för förståndshandikappade

Projekt lett av Lars Philipson, professor vid Institutionen för datorteknik, Lunds tekniska högskola



Sätt ihop en handdator med pekskärm med en digitalkamera, en mobiltelefon och ett GPS-navigeringssystem och du får det perfekta hjälpmedlet för förståndshandikappade som rör sig ute på egen hand. Så tycks man ha resonerat i Lund när den "digitala assistenten" ISAAC togs fram för ett par år sedan.

Användaren kan när som helst kontakta en sambandscentral, där det syns på en datorkarta var användaren är. Den handhållna delen kan användas som mobiltelefon eller som kamera, så att användaren kan diskutera med dem på sambandscentralen vad hon eller han ser.

På sambandscentralen sparas en personlig databas för användaren, med bland annat almanacka och lagrade bilder och GPS-data.

Den handhållna enheten bygger på Sharps version av Apples Newton och har ett gränssnitt med peksymboler tänkt att kunna användas även av dem som inte kan läsa. Datorn i väskan är byggd kring en Intel 80186-processor och väskans bärremmar innehåller antenner för mobilkommunikation och satellitnavigering. Systemet väger totalt två kilo.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)