JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt superchips klarar både ATM och IP

Det lilla svenska företaget Netcore i Lund har utvecklat en serie kretsar för snabb switchning av ATM-trafik.

Huvudkretsen, CX-8, kan switcha trafik från 8 ingångar till 8 utgångar med en total bandbredd på 20 Gbit/s, alltså 8 kanaler enligt OC-48.



Till huvudkretsen hör ett antal gränssnittskretsar med vars hjälp man kan koncentrera och sedermera switcha även långsammare linjer - 155 respektive 622 Mbit/s. Samt, inte minst, kretsar för omvandling av IP-signaler, i 2,2 respektive 1 Gbit/s eller 100 Mbit/s.

- Ingen annan kommer i närheten av denna prestanda, säger Netcores VD Jan Nilsson.

- Hela switchbranschen säger att de vill ha en krets som klarar både ATM och IP. Och det är just vad våra kretsar kan, fortsätter han.

Möjliga kunder är i princip alla stora tele- och datakomföretag. Jan Nilsson har varit i kontakt med ett 15-tal aktörer som samtliga visat intresse. Han vill inte nämna några namn, men Ericsson och Nokia torde finnas bland dem, liksom Cisco, Bay Networks, 3Com och Nortel.

- En stor del av den industrin ligger i Kalifornien. Så fort vi hittar rätt person ska vi starta ett kontor där, säger Nilsson.

Han startade Netcore tidigare i år tillsammans med professor Christer Svensson i Linköping och Per Andersson från Lunds Universitet. I styrelsen sitter också Martin Green från Axis.



Tre års forskningsprojekt


Tekniken kommer från ett forskningsprojekt med deltagande från Ericsson Components, Saab Dynamics, KTH och universiteten i Linköping och Lund. Såväl Andersson som Svensson var drivande i det projektet. Jan Nilsson blev inkopplad först när projektet skulle kommersialiseras.

- Min roll är att vara entreprenör.

Forskningsprojektet pågick i tre år och lyckades ta fram en demonstrator, en krets som kunde switcha ATM-signaler med 80 Gbit/s bandbredd, alltså fyra gånger mer än Netcores kommersiella krets. Demonstratorn var dock, enligt Nilsson, oanvändbar utanför labbet. Bland annat utvecklade den 30 W effekt, jämfört med CX-8 som bara kräver 1 W. Demonstratorn var tillverkad i 0,8 μm BiCMOS, medan CX-8 är gjord i en modernare 0,35 μm ren CMOS-process..

- Våra första provkretsar kan vi leverera i mars, säger Nilsson.

Företaget ägs av Nilsson, Andersson och Svensson samt Teknikbrostiftelsen i Linköping som gått in med visst startkapital.

- Om något år är vi kanske 20 personer, varav fem i Kalifornien. De flesta av våra anställda har doktorsexamen. Då har vi också en familj med en handfull kretsar att sälja, och åtminstone tre kunder.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)