JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sex funktioner i ett VXI-kort

Tektronix senaste VXI-modul har en multimeter, en räknare och fyra andra funktioner i ett och samma kort.


VXI-system anses ofta dyra. Att därför slå ihop sex funktioner till en VXI-modul som upptar en vanlig C-kortplats verkar onekligen ekonomiskt. Att man dessutom spar plats gör ju inte saken sämre.

Just detta har Tektronix nu gjort, i en skapelse man kallar VX4101A. I den ingår två huvudinstrument: en digital multimeter med 5 1/2 siffror och en räknare som kan klara 250 eller 500 MHz.

Dessutom finns en switchstyrning kallad Surepath, 32 bitar digitala in- och utgångar, åtta DA-omvandlare med var sin oberoende analog utgång, samt möjlighet att driva åtta reläer. En stabil oscillator finns också inbyggd som tidbas för räknaren. Kortet följer naturligtvis standarden VXI plug & play.

- Kortet innehåller allt som behövs för funktionstester, säger Tektronix VXI- chef Bob Hiebert.



Även mikrovågssignaler


Räknaren har två kanaler, var och en på 250 MHz. Om man nöjer sig med en kanal kan man nå 500 MHz. Upplösningen motsvarar 10 siffror per sekund, med 250 ps upplösning för enkelskott. Med skalning (prescaler) går det också att mäta frekvens och perioder för mikrovågssignaler upp till 3 GHz.

DA-omvandlarna är på 12 bitar och har en upplösning på 8 mV. De kan driva upp till 18 mA per kanal. Alla åtta kanalerna är synkrona och klockade med en gemensam klocka.

Tektronix är inte först med multiinstrument i VXI-format. I somras lanserade Hewlett-Packard en VXI-modul som påminner om denna.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)